Dec 23, 2010

enjit...enjit semut... siapa sakit naik atas....

Budak melayu mana yang tak kenal dgn lagu tu?? Timekasih Kak Limah sayang, sebab aku takkan dengar lagu tu ever the same again.. EVER!! Version Kak Limah memang melekat kat lubang telinga punye lah~ T___T

Bila dah sebut pasal Kak Limah ni, harusla nak cerita pasal movie Mamat Khalid yang terbaru tu..

Bila tengok poster ni, baru le aku tau siapa sebenarnya yg bawak watak Kak Limah nih..

Untuk yang belum tengok, sila la runtuhkan panggung tengok citer ni. Unless anda bukan peminat filem komedi+seram. Sila expect yang seadanya mengikut genre filem. And takyah la nak terkejut bila ada scene menyanyi.. Tak perlu jadi filem muzikal untuk ada scene menyanyi.. Lagipun sedap kot lagu tu, and tak cacatkan jalan cerita pun..

AMARAN KERAS: Andai anda menontonnya utk kali ke-2, 3,4 hatta 5ratus sekalipun sila buka mulut untuk gelak sahaja! Tak payah susah2 explain kat org sebelah apa yg AKAN JADI SETERUSNYA. Kalau mulut dah gatal sangat nk cakap, cakap pelan2 skit boleh tak? Ini orang selang 1,2 seat pun bleh dengar... Memang menyirapppp aje rasa..

Aku geram betul dgn kaki spoiler camni. Eee longkang okey~ Nasib still boleh bersabar. Kalau aku jenis mulut puaka jugak, harus aku pegi kat dia cakap,"Haaa lepas tu apa lak jadi? Ce ceghita!Ce ceghita!"

Oh, lagi satu yg jenis kaki tak boleh dok diam. Asyik nak bergooooooyang aje! Kalau goyang sorang2 je takpe.. Ni diajaknya orang seat depan nak bergoyang sama. Camne dia ajak? Letak kaki rapat kat blkg seat org depan, pastu goncang la kaki tu ikut irama yg digemari. Nescaya orang kat depan pun terasa gegaran nya.

Memang lanch- Goyang sorang-sorang bleh tak? Kite tak minat la nak join... KALAU LAH AKU BERMULUT PUAKA... haaa bleh la nnt aku wat entry psl ni karang2.

Ok, back to Kak Limah.
Aku tak nak rosakkan mood orang yg belum tengok cite ni dgn menyenaraikan scene2 feveret aku. Aku tau, mesti agak ramai gak yg masih kecewa tak dapat tengok citer ni lagi sbb aku tengok show kol 9.30 mlm pun full house.. And jarang la aku kuar2 wayang kol 11 lebih and kat luar tu punya ramai manusia tgh tunggu nak masuk house. Aku saspek ni mesti nak tengok Kak Limah ni sbb banyak muka melayu jer.. Hehe..

So sapa2 nak tengok tu, better gi booking laa untuk mengelakkan kekecewaan. Atau beli awal-awal. Aku yang booking ni pun dapat antara seat2 yang terakhir. Walk-in aku tak tau la camne nasib.

Overall, citer ni mmg lawak & sesuai untuk semua peringkat umur. Tapi agak2 laa nak bawak anak kecik pun.. Asalkan anak tu reti behave.. Yang dalam stroller tu tinggal kat umah bleh? Kalau takde orang nak jagakan, pandai2 la planning masa. Atau tengok aje kat tv satu hari raya nanti.....

Err aku rasa banyak yg terkeluar tajuk ni. Review nya berapa line je, belen2 nya komplennnn aje.. Huhu! Baeklah, saya akhiri dengan 'Konfem tak rugi duit tiket kamu weh... Citer ni memang KEBABOMMM stok runtuh panggung punyer.... Pasti anda senyum tak sudah bila teringat babak-babak _______ (isi tempat kosong)'

Sila pegi tengok sendiri untuk rasai kegeliannya.

Dec 21, 2010

mampukah kita singkap yang tersirat andai yang tersurat pun tak terungkap?

salah1 benda yg aku paling fear dlm life adalah adanya perasaan jealousy toward others.

to some people, at some points in our lives, we need to have that. tapi, entahlaa.. aku takut sebenarnya. takut kalau2 aku tak dapat kawal jealousy tu lalu memburukkan relation yg ada. tak semua org pandang jealousy tu as a good thing.

sebab aku rasa jealousy = insecurity; dan bersifat destructive. Tapi tak sampai ke tahap inferiority complex sebab aku rasa tu dah masuk bab paranoid.

memang betul, rasa jealous akan buat kita strive to a better stage. tapi bila tak tercapai, itu yg buat kita senang tersungkur. and, 'jealous' bila di melayukan, boleh jadi 'dengki' jugak. and bila ada dengki, akan ada perasaan/keinginan yg bukan2 boleh timbul. aku x suka la benda tu.

aku malas nak bagi contoh, sbb aku rasa semua orang pernah rasa & boleh relate pada life memasing.

what i'm trying to say here is: aku xsuka ada rasa tu dlm diri aku tapi kadang2 aku failed to keep it invisible. and sometimes i wish i could just let it blown away je..

dengki2 is not good okey.. so, let's keep up the good vibe and selalu bersangka baik. takpela kalau orang lain lebih dari kita pun, sooner or later insya allah akan datang rezeki kita pulak (kalau kita ada usaha laa).

sekian ceramah motibasi dari Dr. Kamtumama di pg yg hening ini. *mampus! esok konon nk bgn awal laaa~??!!

Dec 16, 2010

Singapore: yang best & tak best di mata aku saje sbb aku yang rasa

it's been 4 days since i came back from singapore.. wahh skiping london kau.. mentang2 baru balik singapore. padahal bukan ckp BI sgt pun kat sana.. kalau ckp pun klau bercakap dgn salesperson kat sana / tanya arah jalan! itupun kdg2 diorang reply in BM sbb mmg TAK obvious laaa sangat muka aku ni melayu ke tak, kannn..

kronologi kisah permusafiran aku kat sana nnt2 la aku cite. tunggu gmbr siap cuci dulu.

apa yg aku nk kisah kan kat sini adalah apa yg best sgt singapore tu smpi aku rasa nak g lg thn depan tak kira before/after beli fon baru (itu azam thn dpn. eh, azam ke azab?)
  1. bersih di mana saja kau berada, termasuk di sungai
  2. selamat walau di tgh malam berjalan sorang2 pakai earphone
  3. pedestrian diutamakan. kalau jalan tu ada zebra crossing tp xde traffic light, MANA2 kereta yg tgh jalan kat situ akan berhenti utk bg pedestrian tu jalan dulu. then baru dia jalan balik. takde nak hon2 ke, high beam ke, tekan2 minyak ke ape ke lanch- sekalipun.
  4. kehidupan walau nampak seperti robot *sbb kena jalan laju* tapi still rasa relax (mebe sbb aku bukan nk g keje??) RASA tu lg penting hokey..
  5. escalator dia laju! syok!!
  6. service MRT & bas yg tip-top serta effisien. every 6 minutes sure ada MRT punye. bas pun xde de kena beratur lama2.
  7. kad utk naik MRT & bas yg ala2 touch n go tapi sgt menjimatkan sebab ada rebate bila ko naik bas lps turun MRT. kat sini ada ke tambang bas 1,2 SEN? bukan seploh eh.. SATU!
  8. xde kereta pun xpe sbb dgn MRT & bas boleh gi almost ke mana2
  9. harga makanan kat fast food yg tertera dah masuk govt tax. pembeli leh sediakan duit siap2 before beratur so xde la kes "alamak x cukup duit!" lps place order.
  10. harga brg branded di tempat ala pavillion tapi harga cam kat sogo. perfume murah woi!
  11. 7E dia punye slurpy ada flavour apple & coke blended. shetappppp!!
  12. penjual buah yg ckp,"thank u..see u later" lepas kita beli buah kat dia.
  13. bangunan lama dikekalkan & dipercantikkan
  14. dengar org singapura ckp melayu mcm dialog filem p.ramlee "apa kau bikin di sana?"
  15. oh plg utama sekali..sana ada UNIVERSAL STUDIO beb!!!! sgt rugi if x pegi especially masa muda2 ni.. dh tua2 karang takut  xlarat je nak naik segala tok nenek ride kat sana.. yg dijamin terbaek dr ladang (setakat ni yg aku penah g)
  16. bibik Fajar masak sedap!
  17. biskut choc chip mak ucu terbaek
  18. kemudahan lengkap utk setiap komuniti. 
  19. orchard road di waktu malam!
cuma ada gak beberapa perkara yg buat aku rasa 'alahai' bila kat sana:
  1. takleh makan/minum walau setitik kat stesen & dlm MRT/bas. kalau degil gak sila sediakan at least SD50. so bila tekak rasa gatal & dok terbatuk2 dlm MRT tu, tahan aje laaaaaa labu...
  2. xdpt makan Subway
  3. certain tempat nk amik gmbr tp ramai sgt yg blocking.. bukan la smpi tahap xnak ada org dekat situ tp at least tak de yg block objek yg nak dirakam. kalau takat nampak roda & bumbung aje yg belen2 tu bontot org, nak watpe?
  4. almost 80% org dlm MRT guna iPhone. =( *tekanan* **waktu aku review balik entry ni nuffnang leh lakkk kuarkan iklan iPhone plak kat bwh niiii!! >__<**
ayat paling best di dengar kat sana:
"ahh kirim salam laaa sama nenek kau"
- ucu komen pasal kisah gelang magnetik. 
"tak ada diskaun-diskaun... masuk kandang aje..." 
- aku tanya kazen, saman xleh mintak kurang ke?

and bila ckp pasal singapore mesti nak kaitkan dengan their kiasu-ness kan? hmmmm.... 5days spent, found none. mebe next time? ;)

as for weather, itu yg plg merisaukan aku before jejak tanah temasik itu ari. aku tgk weather forecast, hari2 hujan katanyaaaaaa... bila kat Mustafa Center, siap beli payung, kot2 laaaa tgh2 jalan tetibe zrassssss lencun!

tapi alhamdulillah.. sepanjang kat sana, sekaki payung pun kitorang x bukak sebab cuaca redup2 aje all day.. kalau ada hujan pun kitorang kat indoor so kuar2 aje hujan dah berhenti. pukul 12 pun cam kol 9pg.. camne tak terlajak tido? opps..

ok dah makin melalut. ciao!

Dec 14, 2010

terbang tak tinggi

apa rasanya dengan kewujudan yang dinafi?
apa rasanya kehadiran yang tak dinanti?
apa rasanya suara yang dituli?
apakah semua itu milik sebuah erti?
apakah itu manusia yang dipeduli?

ada rasa indah yang sekadar terkunci rapi
tapi andai rasa itupun tak singgah kucup di hati
mungkinkah itu insan yang paling rugi
membiarkan semua menjauh pergi
atau mungkin itu bukan miliknya lagi

lalu sekadar tunduk memaku bumi
hingga terlupa bintang itu tak berpaksi
bukan tak mampu jadi berani
tapi dayanya tewas di sini
terhenti.

Nov 20, 2010

kata abang

Abang pernah berpesan,
Kalau nak main layang-layang, jangan terlalu kerap main tarik tali. Nanti tali putus, layang-layang pun terbang entah ke mana menghilang. Kalau pun tak putus, takut tersimpul dengan layang-layang lain.. Susah nak leraikan. 
 Sebenarnya, Abang malas nak belikan lagi...

Nov 6, 2010

ushar

Dari kejauhan matanya tertancap pada 2 susuk tubuh yang dikenalinya, berjalan seiringan. Dia dapat melihat persamaan antara dirinya dan lelaki itu. Sejenak hatinya berdetik, "I'm gonna get her!"

Oct 28, 2010

CAN I TRUST YOU?

from:    Mrs. Jenny Lee
reply-to:    jennylee85@_________.co.uk

date:    Thu, Oct 28, 2010 at 5:35 AM

Greetings from Jenny Lee. After going through your information over the internet I decided to contact you for friendship and assistance for distribution of my inheritance towards charity. My name is Jenny Lee; I am a dying woman who has decided to donate what I have for the good work of charity. I am 60 years old and I was diagnosed for breast cancer for about 2 years now.

I have been touched by God to donate from what I have inherited from my late husband to you for the good work of God, rather than allow my husband evil relatives to use my husband hard earned funds ungodly. They don't care about man kind, all they care is how to rob some money from me and spend them ungodly. Please pray that the good Lord forgives me my sins. I have asked God to forgive me and I believe he has because He is a merciful God. I will be going in for a surgery soon and I want to make sure that I make this donation before undergoing my surgery.

I decided to donate the sum of $2,500,000 (Two Million Five Hundred Thousand Dollars) to you for the good work of the lord, and also to help the motherless and less privilege and also for the assistance of the widows
and unfortunate mothers. At the moment I cannot take any telephone calls right now due to the fact that my husband's relatives are always around me and trying to see if they can overhear my conversations and my health
status as well.

I wish you all the best and may the good Lord bless you abundantly, and please use the funds well and always extend the good work to others. I have informed my consultant about the ($2,500,000.00). it is true that I don't know you and you don't know, but I have been directed by God to contact you for this. Thanks and God bless. I will direct you further after hearing from you.

NB: I will appreciate your utmost confidentiality in this matter until the task is accomplished as I don't want anything that will jeopardize my wish. Also I will be contacting with you only by email as I don't want my husband relations or anybody to know because they are always around me. Reply through my direct email jennylee021@yahoo.com

Regards,
Mrs. Jenny Lee

------------------------------------------------------------------------------------------------------
My answer: NO!

Oct 27, 2010

Himpunan Kisah Tragis - updated panjang

I cared & thought too much about others when they actually said, "like i care~" on my face..

Bukan nak undang simpati, cuma sekadar nak luah emosi.
Nak cakap kuat2, aku tak larat.
Niat hati nak gembirakan diri, tapi yang jadi..... agak pahit nak dikongsi.
Dari rumah membawak ke pejabat, semua tapau kasi sebat.

2,3 minggu kebelakangan ni aku rasa memang minggu ujian untuk aku la..
tekanan datang dari semua arah, sampai aku rasa terhimpit, terhenyak, segala terrr lagi ada.
sampai jerawat pun leh lak naik kat muka bertambah2 sebal kat dada.
hari2 aku rasa macam taknak gi mana2 aje...

ni apehal tulis macam pantun ni????
aku ada banyak hutang cerita nak dikemaskini
tapi pressure punya pasal, aku gumpal2kan jadikan 'berndek' (berita pendek)
aku kena lebihkan sabar, kalau tak macam2 cacian & makian terhambur keluar termasuk ____dek!

kisah 1
terasa nak makan western, to be specific.. pasta. maka terus ke kedai yg namanya ada perkataan 'itali'. 1st time pergi, sebab bulan puasa asyik penuh je kedai tu. excited ni. tengok menu, mana spaghetti? mana pasta? mana pizza? yg ada segala macam mee-mee, nasik-nasik, lauk-lauk, nasi ayam yang 'best in town' katanya, paling2 western pun fish n chip & chicken chop kalau aku x silap. demmmmmmit! apakah relevannya kau letak nama kedai ada perkataan itali kalau xde 1 pun makanan dari itali????? adakah sebab kau pernah belajar kat sana/melancong/sebab mee tu macam tali rupa dia? oh lupa, 'best kept secret' juga tagline nasi ayam nyer.. hmmm secret sgt. oleh itu aku xkan bgtau nama kedai ni apa.

kisah 2
masih tentang kedai. eden torai kodai baru bukak 1 hari. harapannya servis shud be tip top. maklumlaaa nak impress baek punya. order dah betul dah. TETAPI nasi kukus yg sejuk, nasi ayam sejuk+takde bentuk (mcm ko senduk2 dari periuk jer) dan roti stim susu yang juga sejuk. pernah tengok org makan roti stim yg baru sampai di meja, celup ngan teh o panas?? teh o tu pun lagi panas dari roti tu. tak campur lagi hati yg hangat ni. terus panggil waitress, komplen pasal nasi dulu sbb roti tak sampai lg. ssh agaknya nak 'stim' roti. dia mintak maaf & cakap akan improve. said thanx to us. bila nak bayar, komplen pasal roti plak. aku tanya dulu, roti tu roti pagi tadi ke?? sebab sejuk keras roti kau. oh, dia nafikan. "kita baruuu aje stim." kondifen gile muke nya. pakkal aku dh habiskan. (bodo. patut tinggalkan aje) takpe la. kasi can itupun selepas ditarbiah oleh kami. sebelum keluar kedai kami terdengar,
"tak nak try ke nasi lemak kitorang? sedap tau...." 
hengkau dah bg aku makanan sejuk & tak sedap, ada hati lagi nak suruh aku beli pulak nasi lemak?? mentang2 bg diskaun 90 sen.. *pengsan~ btw, aku x ckp camtu.. x cukup gengster lg.

kisah 3
waktu dalam lif nk turun ke bawah balik keje, aku raba2 beg cari kunci kereta. hmmm xde? atas meja kot? dah sampai G, aku tekan 12 balik. check2 meja, selak sana sini, takde jugak laa... termangu... takkan lah...- terus call member bermotor, "tlg tengokkan kereta aku ada lagi ke tak..." sampai2 bawah, dia call...
"ko park mana?"
"tempat biasa la.. $4 tu.. "
"kat belah mana?"
"tepi tu la.. mcm biasa"
"takde pun... plate?"
"******7, [model keta]" (habis glem la kau nak sorok plate & jenis keta. camhebat la keta tu?)
"takdeeeeeeee....."
"oh mennnnnn... aku..- aku..-"
*bunyi cengkerik*
"akhakhakhakhakha"
"baaaaaaaaaa- "
"kunci ko ada dlm keta ni haaa... gile lah!"
"tunggu situ!"

kisah 4
saje try resepi baru. sedang berkungfu di dapur sorang2, tetibe kaki terasa sangat [susah nak explain] tengok kat bawah sikit dari tumit, kat area kulit lembut ada sebatang PENCUNGKIL GIGI telah tersemat kemas tercacak di situ. demit~ siapa tabur2 kat kain lap kaki nihhhh.... sampai sekarang aku berjalan jengket sebelah. sakit!

kisah 5
oh jgn la buat aku start cite pasal keje, sebab tekanan dia sgt hebat melantun2 mcm job'shit' yg masuk macam air pancut kat KLCC juga rupanya. sampai aku nk jengah blog member2 pun x dan. update fb pun time pagi je. haiz... mungkin di next entry kot.

kisah 6
walaupun bukan peminum tegar horlicks, tapi aku rasa aku ada jugak tempias 'holic'2 ni skit - onlineshopaholic. pantang aku tgk website itu & ini update, aku segera pilih item & send order form. tp skang aku berjaya stop [sebab kedai tu rest kejap update stok =(] lgpun ada 1 lg kedai tu hantar brg aku dekat 3 minggu baru nak sampai~ padahal dalam mesia je punnnn.. janji seminggu plg lama. brg yg aku order kendian dr dia, laju lak sampai. aku order before end of syawal aritu kottttt... konon nk pakai ms g open houses... harammmm... terus aku majuk takmo beli kat dia dah. *macamkan tokey tu nak heran! minggu ke-2, ckp terlupa nk htr & dah put aside brg2 aku. haritu jugak akan htr, lusa dapat. harammmm lg. kdg2 sabar pun makan diri gak kan... cubalaa nk faham situasi dia, walau sebenarnya aku kurang faham. tapi aku pun dah takde mood nk pakai barang dia, so lantak la bila nak hantar pun.... the next week baru dapat, itupun 1 item xde sbb dh sold out katanya. time mintak aku byr dulu xde pun ckp sold out. mesti part 'i dah put aside ur order' tu kisah dongeng si pari-pari je kan?

kisah 7
terkini! kala aku sedang menaip kisah di atas. tetibe lappy tukar mode ke battery powered, bilik jadi gelap gulita, strimik offline & aku menaip lagak si jurutrengkas. RUMAH AKU BLACK OUTTTTTTT! camne aku nak publish ni?????

Adeke yg baca semua kisah ni sampai abis? Lantokle.. kalau aku tulis pendek2 & byk2 entry pun belum tentu org baca jugak.. Moral of the story is: kalau org nak baca, pjg cemana pun dia baca gak..

Oct 20, 2010

Trivia

Browsing my favourite magz, I found this trivia list. Being a lazy-bum, i 'challenge' myself to answer them.

Describe your design style in 3 words.
I-love-colours!

What is your favourite word?
Office: Cheque!!
Outside office: wei

What is your least favourite word?
Re-do

If you were not a graphic designer, what would you become?
Jurutaip (Refer here)

My motto is...
Shit happens, so does miracle.

My favourite quote is...
Kata-kata tu satu doa...

If I die, I would like to...
err go to heaven?

Your favourite place in the world is...
If i tell you this, would you come & make it yours? hehe.. kidding...
Actually, i dun have any..  huhu! From all the lovely places I've been to, I just can't decide which is the best... Maybe my soon-to-be-new-house-which-i-dunno-when-it's-gonna-be-mine!

Five things you cannot live without in an isolated island
Termasuk makanan x?? Hmph..
  • reading material
  • solar powered ipod (ceh, mcm ada!!)
  • Hang Kebun ("Cangkul pun cangkul lah!")
  • mess kit
  • bedsheet (bleh buat as khemah, selimut, payung, etc)

    Five good things about the city/town you live in.
    • reasonable distance to kl/pj/N9/melaka/karak-bound
    • easy access to all major highways
    • mom's family resides here, and more of dad's family moved here. (like u care!)
    • it's an old town gearing up to new development but still keeping it's classics.
    • kfc-mcD-kennyrogers-sushiking-bbqchicken-iceblog-kopitiams-dunkin-baskin-ampangbowl-tgv-gsc-bigapple-blablabla

    Oct 19, 2010

    Bukan

    Biar sekuat mana rindu berdetik...dia pasrah. Untuk terus mengharapkan pelangi cinta ridhwan...bukan dia orangnya!

    Aku suka cerita ni. And harap2 aku leh jadi kuat cam dia.

    Dead man talking

    As much as I love the lessons in Tuesday with Morrie, ni ada sikit lg something I'd love to share from the late Randy Pausch.

    GUIDE TO A BETTER LIFE

    Personality:
    1. Don't compare your life to others'. You have no idea what their journey is all about.
    2. Don't have negative thoughts of things you cannot control. Instead invest your energy in the positive present moment
    3. Don't over do; keep your limits
    4. Don't take yourself so seriously; no one else does
    5. Don't waste your precious energy on gossip
    6. Dream more while you are awake
    7. Envy is a waste of time. You already have all you need..
    8. Forget issues of the past. Don't remind your partner of his/her mistakes of the past. That will ruin your present happiness.
    9. Life is too short to waste time hating anyone. Don't hate others.
    10. Make peace with your past so it won't spoil the present
    11. No one is in charge of your happiness except you
    12. Realize that life is a school and you are here to learn.
    Problems are simply part of the curriculum that appear and fade away like algebra class but the lessons you learn will last a lifetime.
    13. Smile and laugh more
    14. You don't have to win every argument. Agree to disagree.

    Community:
    15. Call your family often
    16. Each day give something good to others
    17. Forgive everyone for everything
    18. Spend time with people over the age of 70 & under the age of 6
    19. Try to make at least three people smile each day
    20. What other people think of you is none of your business
    21. Your job will not take care of you when you are sick. Your family and friends will. Stay in touch.

    Life:
    22. Put GOD first in anything and everything that you think, say and do.
    23. GOD heals everything
    24. Do the right things
    25. However good or bad a situation is, it will change
    26. No matter how you feel, get up, dress up and show up
    27. The best is yet to come
    28. Get rid of anything that isn't useful, beautiful or joyful
    29. When you awake alive in the morning, thank GOD for it
    30. If you know GOD you will always be happy. So, be happy.

    Oct 8, 2010

    JANGAN

    Tengah godek2 barang cari kertas conteng, terjumpa 1 envelope penuh kertas A4.
    Tapi semua dah ter print 1 page dengan BENDA YANG SAMA. Siap cantik berborder..
    Aku x ingat kenapa aku buat kerja x berpekdah ni..
    Mungkin ni zaman aku kerja di mana meja aku sangat dekat ngan printer/mesin photocopy....

    Ini 'benda'nya..

    Jangan pernah katakan cinta
    Jika kamu tidak pernah peduli
    Jangan bicara tentang perasaan
    Jika rasa itu tidak pernah ada
    Jangan pernah genggam jemari
    Jika berniat membuat patah hati
    Jangan pernah katakan selamanya
    Jika berniat untuk berpisah
    Jangan pernah menatap mataku
    Jika yang kamu ucapkan adalah kebohongan
    Jangan pernah ucapkan "Halo"
    Jika berniat mengucapkan "Selamat Tinggal"
    Jangan pernah bilang kalau "Akulah satu-satunya"
    Jika kamu mengimpikan yang lain
    Jangan pernah mengunci hatiku
    Jika kamu tidak punya kuncinya.

    Oct 5, 2010

    ~

    Sep 10, 2010

    Kini tiba masanya

    untuk semua kenalan & yang terbabas masuk ke sini..

    Sep 7, 2010

    belum tiba masa lagi

    Harini entah kenapa semangat pagi datang len macam plak..
    Adakah kerana tak banyak kereta di jalanan lalu perjalanan harini sangat smooth?
    Adakah kerana dapat parking murah & takyah jalan jauh-jauh g office?
    Adakah kerana hari ini bakal dapat barang orderan dari Cameron Highland?
    Adakah kerana kejap lagi bakal order lagi satu barang klik-klik?
    Atau adakah kerana harini last kerja sebelum cuti raya esok?

    Keeee sebab arini pakai perfume baru yang mengingatkan aku kat zaman muda belia dulu?
    Huahuahua.... Semua sekali la kottttt...
    Harapannya janganlaaa ada yang rosakkan mood elok aku arinih..
    Padahal, kat rumah sebeban kerja tengah menunggu~! ~___~

    Raya tahun ni aku rasa cam x prepare apa2 sangat la..
    Kuih raya, langsung x beli.. Kat rumah tu, sebalang pun aku x nampak wei... Cuma kerepek jer sket..
    Baju raya? Itupun nasib aritu ikut Kechik carik baju raya dia.. Jumpa kurung cotton 2 RM100. Dia amik selai, aku amik selai. Dah! Tu jer...
    Kasut? Tak terfikir dowh..
    Tudung? Berangan je laa.. Yang aku berkenan mahal do'oh! Benci aku!
    Yang aku beli 'untuk raya' memang merepek2..
    Ape je pun... flash, popcake, serbuk teh, perfume, anak tudung ganti yang lama yg dh lunyai tuh, filem..

    Ko nak raya ape ni ben??

    Sep 6, 2010

    3plosen jer...

    Sedar x sedar dah 3 dekad bermastautin kat bumi Kajang.. Actually xde la rasa apa-apa perubahan pun..
    Tapi, ye laa bila dikenang-kenang, oh rupanya aku dah masuk fasa baru dlm life.
    Bye-bye twenties.. 
    Dan bila dah masuk kelab 3plosen ni, sikit sebanyak kena la lebih behave.
    Jiwa sentiasa muda, tak apa.. Tapi biarla semenggah dgn pembawakan diri..

    Eh, cam poyo je ek ayat mak-mak nih.. *Ada aku kesah?
    Macam tahun lepas gak, birthday aku masa bulan posa... Dengar2nya, thn dpn pun sama... Huhuhu!!!
    Haritu, lps kemas2 rumah sket aku dibawa ke bengkel untuk mencari hadiah harijadi.
    Haaaa spesel x?
    Org lain besday g shopping mall pilih hadiah. Ada yg g jumpa Pak Habib, Uncle Kong & Adik Tomei..
    Meks? Pegi bengkel noks....
    Pasni bleh la lawan Abg Jem.. Apa barang Abg Jem dok pin,pin pon,pon...
    Saya, dapat ponnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!!!! B-EM-DABEYUU lagiks..
    Biar bergetar cermin kereta sebelah kena hon sbb masuk lane x bagi signal.. Huhuhu!
    Jiwa? Harusla bergetar jugak diselangi dengan ucapan 'opocot mak hengkau!' *tapi kalau mak, dia sebut, 'Anak aku!!" walaupun yg terjatuh tu purse dia..

    Next week nyer tu, ada buka puasa session dgn budak2 ofis..
    Kitorang lepak kat Scrumptious KL.
    Ada yg amik buffet, ada yang ala-carte.
    Setakat tekak aku, boleh dikatakan 7/10 la..
    Sebab air dia manis nau.. Puding pun manis kat tekak aku yg agak sker makanan manis ni..
    Pasta cpt sgt abis, topap skit2.. 2x aku beratur.. 1st time beratur, bila tiba turn aku, habih dh.. =(
    Kambing, sedap.. tp dia yg potongkan daging.
    Aku amik nasi beriani skit jer, tp sedap gak..
    Then ada gak 1 makanan ni cam pizza tp more to lempeng 2 lapis. Tgh2 dia ada isi apetah x igt.. sedap gak..
    Environment ok la.. Aku dok indoor. Cuma yg xbestnya meja ala carte & buffet xleh combine.. Nak borak2 pun payah..

    So bila smer dh abis makan, n duduk pun dh bercampur2.. tetibe Z ckp Wili nak ckp something..
    Amende??
    Dia kuarkan sesuatu dr dlm beg dia yg buat aku meleleh air liur secara mendadak.
    Oh chentaku!!!!! You come back again~


    I'm soooo larut with you!

    Aug 16, 2010

    baru

    Dalam tempoh 2 bulan ni, adala dekat 3 kali kot aku tempah cheese tart kaklong aku.. Bila dia tanya, utk apa..
    aku: nak bagi kat member baru bersalin..
    dia: hai, asik memberrrrrr je yang bersalin... hahahahahaa!!!

    Apekah?? Mcm laaa aku ni dh lama kawen x beranak2.. Adoila... Tlg jgn bagi dabel meaning kat saya.. Saya takmo faham. :D


    Bila citer kat ibu yang bestfren aku beranak (lagi), terkejut gak dia. Maklumla raya tahun lepas cam bawak baby lagi.. (baby tak baby sangat la.. kira belum jejak setahun lg pun). Tup2 kuar lg sorang...
    ibu: antara kawan2 ko, liza yg paling banyak anak ehh?
    hmmm terpaku seketika dengan soalan camtu. fikir2 sat...
    aku:haaa ye kot...

    So petang smlm before ke bazar ramadhan, aku singgah umh bestfren aku. Siap salah jalan lg.. Haha!! Sorry wei! Maklumlaaa raya aritu x gi.. Last aku g umh dia masa dia beranakkan anak no. 2 dia tahun lps gak.. Hehe..

    lepas dapat 2 hero, thn ni dapat la heroin pulak.. alhamdulillah.. cuma CABARAN yg dia kena hadapi kali ni, lebih mencabar sket..

    semua pun tahu kan, bila dapat adik baru, si abg/kakak sure tunjuk pe'el punya.. camtu jugakla anak si Liza nih.. yg sulung ok lagi sbb dh 4 tahun umur dia.. so kira dh faham sket2 la.. *pdhal thn lps pun cam tunjuk pe'el gak skit. :p

    tp yg no.2 nih.. baru setahun umur dia.. haruslaa x cukup kasih sayang lagi.. skit2 nak ibu... skit2 nak ngendeng.. ada skali tu dia dok tarik tilam baby slow2... pastu ada gak tepuk2 baby ngan bantal ke kertas tah..
    "itu yang depan aku.. blkg aku tak tau laaa apa dia dok buat..."

    mmg riuh rendah laa umah dia macamkan ada 10 org dlm tu. padahal diorang 5 beranak jer.. nasib ada 'bibik' import dari SP.. adik lelaki Liza daaaaa... hahaha!! kalau lelaki nk panggil ape eh? 'Babak'?

    Sian dia kena pantang sendiri2 di bulan posa nih.. Mak dia x sihat kat sinun. Siap masuk wad lg.. Nak balik kg pun, sapa nak jaga kan? Mebe pantang kat Kajang aje.. Mak mentua jenguk gak la sekali sekala.. Adik ipar yg pompuan semua kt kolej dah.. So option yang tinggal adik dia laa yg baru je habis belajar. Belum cr keje lg.. Nasib laaa adik dia mau & mmg rapat ngan bebudak tu.. Senang skit nak jaga hero 2 orang tuh..

    Tapi apa2pun aku mmg seronok la dapat jumpa diorang semua.. Ini nasib nk g bazaar, kalau tak, mau sampai malam aku lepak.. Agenda utama: haruslaa bergossip wei... Update..Update... Mmg kalau dilayan sampai besok x habis2... Kalau mak dia ada, laaaagi syok!

    Unnamed pricess, 3 days old. 
    Setakat semalam, Nur Ardini.. Babah dia jawab menmain laa.. Aku pun x hafal sgt..

    Oh, bulan lepas aku visit another bestfren jugak.. Anak sulung..

    Putra Mikael Zidane, 18 days old.
    Tengok lah camne dia tido... Ya ampunnnnnn.... *tepuk dahi

    Aug 13, 2010

    preparation zero

    aku x ingat sejak bila, tapi aku rasa macam xde semangat sangat la nak sambut raya.
    no more excitement pilih2 / cari2 baju raya, kuih raya, kasut raya.. hias rumah.. apatah lg nk buat rendang semua2 tu..
    bila tengok orang lain kenmain seronok & start fikir apa nak beli untuk raya, be it baju, kuih, accessories, aku cam... "hmm ok."
    aku prefer lg tangguh2 kan dulu sampai aku sendiri terlupa and missed.
    and bila tiba harinya, aku just redah je dengan apa yang ada.
    bila agaknya aku akan rasa excited balik untuk sambut raya???

    Aug 11, 2010

    hint

    lately nih aku asyik ternampak iklan jammmm aje...
    'sikit' lg nak ketik button BUY kt 1 website nih..


    adakah itu bermakna aku akan dapat jam raya instead of baju raya?
    *oh thn ni x dan nk htr baju kt tailor. saya adalah sedih sbb kain yg ada byk yg  lawa-lawaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!

    Aug 6, 2010

    tuduhan

    jikalau niat kau untuk membuat aku seperti merasa nak salahkan PMS (read: depressed), tahnioh.
    tapi kalau bukan, oh aku la yang meroyan sorang-sorang. my bad... nak PMS kot..
    enjoy your life, k...
    "pengorbanan itu 1 kenikmatan. xsemua orang dapat rasakan."
    aku ada senarai insan2 yang sanggup aku berkorban untuknya.
    tapi aku ada tak dalam senarai sesiapa?

    Jul 25, 2010

    Raksasa hijau

    Just wondering... is it possible untuk hati manusia untuk mengecil & mengecut tiap kali dia kecik ati?? And in the end, only a small portion left and manusia tu dh x peduli dah pada emosi sendiri. Macam The Grinch??

    Jul 21, 2010

    apekejads

    Lepas sahur aku tertido 'kejap' kat sofa.
    Pastu mimpi bukan2..

    Tah cemana aku leh mimpi jumpa epalhijau-paling-femes dalam mimpi aku?
    Dlm mimpi tu dia dtg jumpa aku kat 1 cafe ni (atau aku yg g umah dia??).
    Dia dh tggu kat 1 meja taman bentuk bulat kaler putih. dia ckp "tengs yea masukkan duit RM50"
    Aku dah ke"harrrr???"an dah... Aku toleh nmpk mizzy kt meja luar dok suruh aku cover line. siap buat memek muka lg tapi masa tu aku cam "pebende ni??"
    Rupanya dia yg masukkan duit tu tp dok kata aku yg buat~ Motif??

    Pastu tetibe AG dtg kt seat aku, ckp "Syg nk minum ape?"
    Aku dlm hati dah, waddehelll ni wey?? apakah artinya semua ini??
    Pastu kak Di excuse-me-jap-nk-g-toilet.. Datang plak segerombolan family dengan anak2 kiut-miut datang beramah mesra.
    Yg laki bini ni plak, tiap kali nk dok sebelah aku mesti cuit pinggang.. Eyy... ape, igt kelakar la? Nasib anak korang super comel!

    It happened to be that family ni 'jiran' aku. Mak ayah aku cam 'tumpangkan' aku jap kat umah diorang.
    Umah besar dowhhhhh... Siap ada sungai ke terusan tah kat tepi taman umah dia..
    Bila dh petang2 sket, aku baru tingat nak amik gambo kt situ..
    Sekali je tersedar yg sungai/terusan tu dah melimpah.. Ala2 air pasang lah.. Ahh sudah!! Janganlaa aku hanyut!

    Aku pun g kat sliding door ketuk2 cermin soh bukak pintu. Air dah melimpah2 sampai kat simen siap masuk dlm umah bila aku bukak sliding door tuh. "Oh sorry.." basah rumah orang!
    Yang peliknya air tu cam ada buih2.. Ape, ada org basuh baju ker kat atas nun?? Atau dia hala tiub mesin basuh dia ke luar?? (itu yg dlm pala otak aku masa tuh)

    Then amende tah lg.. Cam kt umah jepun/korea pun ada gak.. Dh x ingat dah..
    Tau2 je adik lelaki aku cuit kaki tanya, "Wey, x keje ke???"

    Kan aku dah kata, mimpi bukan2...

    Jul 20, 2010

    aku malas

    minggu ni.
    keje pun sket2 je.
    tlg2 member.
    1 je aku x malas lagi...


















    tgh tunggu beberapa kiriman tiba.. >,<

    Jun 30, 2010

    Aku pun ada henfon laaa..

    Opis aku ni kecik je sebenarnya.. Staff tak sampai seploh orang kot.. Tapi sewa sampai 2 lot opis. Sebabnya, kitorang combine ngan satu lagi anak syarikat & 1 lg kompeni kecik yang JV 1 pojek ngan kitorang (tapi diorang ni dok 1 bilik je). Reception hall kena la ada kan.. Campur plak ngan techies ngan peralatan2 diorang, bilik server, bilik-bilik bos, bilik meeting, bilik discussion, bilik hitu bilik hini.. macam2 lah!

    Kadang-kadang ada 'tetamu undangan' yang datang tapi biasanya bukan kompeni aku yg undang. Kadang-kadang ramai sampai penuh bilik meeting tu & bila diorang nak g lunch / nak balik, macam makcik2 baru balik pasar.

    Kadang-kadang ada gak yang datang sorang-sorang. And diorang akan lepak kat sofa depan kat reception area. Bila cuma sorang, mesti la kita rasa aman je kan? Think again...

    Dalam senyap sunyi semorang khusyuk dok buat keje, tetibe terdengar bunyi keypad henfon ditekan-tekan. Macam orang dok hantar sms tapi tak send-send untuk tempoh masa yang agak lama. Kitorang saspek dia tengah main game. And kitorang takyah jenguk untuk tengok sapekah yang berada di depan sebab ini adalah kali ke-2 aunty tu datang sini.

    Jun 28, 2010

    budak gatal ini

    tayah usik apa-apa kot....
    apatah lg geletek...

    inilah contoh terbaik utk pantun 'gendang gendut tali kecapi, kenyang perut suke la hatiiiiii....'
    tapi mmg tak dinafikan yang si dia ni memang murah senyuman walaupun saat terjaga dari tido....
    luv!



    background mmg bising dgn suara membuli si abang yang baru dapat set skateboard skali dgn arm, knee & palm guards. topi je takde. abah nya suruh pakai helmet moto jer.. hawaw!!

    Jun 24, 2010

    Dem Moment No. 2

    Tetibe aku rasa nak merempit balik la..

    Meaning, aku nak jadi rider balik.. Cam senang je kan, g keje naik motor.. Kalau hujan, ada la alasan nk masuk opis lambat.. Kekeke!!
    Yg paling penting, jimat uwang & masa sbb tayah bayar tol, minyak max RM8 je kot skang ni (dulu max RM5) and kejap je dh smpi destinasi bajet.

    Ntah la.. mebe sebab motor aku dah boleh pakai balik & telah pulang ke pangkuan membuatkan aku rindu kan dia balik. Dulu motor bg org pinjam.. Tapi skrg dah dipulangkan and adik aku bawak g keje bila dia rasa dia dah lambat nak naik bas..

    Tapi rasanya motor ini bakal merantau ke Melaka lah tak lama lagi. Adik bongsu aku dah mula amik lesen motor & dia bakal dok umah sewa next sem...

    TT____TT

    Jun 22, 2010

    CERITABASI [eL]

    Selasa tu EL sbb ada appointment kat HUKM. Nak check pasal rahang bermasalah ni.. *baru tingat cite dulu x abis lg! Halfday dah setel tapi dia soh wat checkup & x-ray lg skali lak kat Fakulti Pergigian kat UKM KL sbb mesin dia lagi canggih.. Aritu dh x-ray kepala dah... Tapi nampak biasa je hasilnya.. *Haa kat kaunter x-ray tu la aku kena panggil as PUAN.. dem betul~

    Lagipun dia ckp rekod perubatan utk tempoh 7 tahun ke atas memang dia hapuskan. So bye-bye la rekod eksiden aku dulu.. 10 tahun dah...



    So tgh ari aku call opis ckp aku amik EL je la.. sbb x habis urusan lg.. Kol 2 g fakulti tu. Jenuh menapak sebab ayah malas nak bawak keta dari opis dia. Sempat la g cari member dia lecturer kat situ.. Tapi sayangnya member dah kuar.. huh, nak ngelat la tuh.. Sampai2 je klenet situ, katanya pendaftaran hanya boleh dilakukan pada waktu PAGI SAHAJA. Apekah???


    Kesimpulannya, nanti2 kena g sana lagi untuk daftar, check-up & x-ray. Aku harap sgt2 smua tu bleh setel dlm setengah hari so aku leh mintak time slip je dr doktor. Aku tanak amik cuti lg untuk bulan niiiii!!! Awal bulan depan ada appointment kat HUKM lagi.. Haiz...

    Pg td ibu tanya bila aku nk wat checkup kt klenet fakulti.. Adoi.. bile arrr?? Oh, salah 1 punca aku sakit2 rahang tu adalah kerana stress. Nice.............. Ada lah exercise ala2 fisio dia yg aku kena buat..
    "Ko buat x exercise cam yang doktor tu suruh?"
    "Ada...".

    'Ada' la sangattttttt...

    CERITABASI [mc part 2]

    Sabtu & Ahad memang berkurung kat rumah. Tak kena cahaya matahari langsung. Kepala rasa berat je.. Ini la masanya aku dapat layan tv sepanjang masa. Nak tido baru naik bilik. Heheh.. *Bukan nya nak rehat baring kat katil.. Tapi Ahad tu lps lunch aku layan tido kt katil smpi petang sbb kepala berat gile2.

    Isnin bangun2 pagi jer, alahai terasa berat lg kepala ni.. Doktor aritu tak bg ubat sakit kepala.. Oh, lupe nak cakap... Doktor ckp perut aku gassy.. Bila dia stetoskopkan perut aku, dengar bunyi cam ribut taufan kat dalam tu. Konklusinya: Gastrik.

    So pagi isnin tu aku g klenet lg mintak ubat sakit kepala +MC lg.. Hehe.. Balik dr klinik, aku malas nk balik rumah. So aku terus g umah mak. Reda skit sakit pala aku layan anak abg Emi yang 2 org tu. Siap aku mandikan lg si budak Irfan tu. Pandai, pilih nak pakai baju MU arinih.. Huhuh! Manja terlebih lak dia dgn aku aritu. Siap kena teman dia main game pc & nyanyi lagu2 mp3 babah dia.. Adoi budak2 jaman sekarang ni.. Baru 3 tahun kot, tapi tau je mana nak klik file game & mp3 mana dia nak dengar.. Siap kalau salah bukak folder, boleh klik Back, g balik kt folder tadi. =____='

    Lepak sampai petang, siap bawakkan mak g cari buah sukun kt Kg Sg Balak tapi last2 borong buah lain. Pastu beli sukun goreng kat gerai yang borong buah sukun tadi tu.. Pastu mak soh bawak lak g tgk2 jalan lama ala2 Down the Memory Lane gitu. Dia dah lama kot tak jalan2 dalam ex-kampung dia.. kehkeh.. Katanya jalan tu leh tembus kampung sebelah, tapi sampai2 je situ ada jalan mati jek.. Diorang dah tutup kot, maklumlaa org buat highway kt tgh2 kampung tu.. *Tetibe rindu tahun 80 & 90-an.

    Malamnya, g tengok wayang ngan Kechik & Mizi. heheh! Masa ni dah tak sakit sangat dahhhhh... Dinner pun makan hor fun jer kat old town. Janji, selamat untuk perutku. Bosan la melantak bubur je dari jemahat. Tengok cite ape?? Memule nak tgk Karate Kid, tapi penuh lak.. So tgk The A Team. Fuh, terbaekkk siottt.. Rugi sapa tak tengok.. Tak kira la kalau x pernah tgk siri A-Team yang dulu2nya.. Bukan dia wat sambungan dari siri tu pun.. Silalah menonton~

    Di bawah ini ialah video 3gp *hah, pk apa tuh?!!]



    CERITABASI [mc part 1]

    Jumaat lps, aku MC half day.. (nama je half day, tp aku balik kol 7 gak~) isnin nye, smbg lg mc.. selasanya EL plak. Nice lah! Even bukan pestaim MC utk tahun ni, tapi tahap keselebetannya adalah yg tertinggi.

    KISAHNYA....

    Hari: Jumaat
    Waktu: 9am

    'Seawal pagi' before aku masuk keta nak g keje haritu, ayah cakap, "tanak bawak ke murtabak ni?" dia dh siap bungkuskan oke... Aku pun tak sampai ati nak say No. Aku pun grab jer.. lgpun tak dan nak bekfes pg tu.

    Pagi tu aku cukup relax. Sambil bawak keta pun aku sempat snap2 gmbr, masa tgh berjalan nak ke building opis pun sempat gak. Sampai2 ofis, 'buat keje' then tetibe perut cam meragam. Sakit bebenor.. Nak kata piyedpen, takde apa2 pun yg kuar. Lapar ke? Aku pun melantak la murtabak tu slow2..

    Sampai ke pukul 1, sakit makin menjadi2.. Sampai nak berjalan pun payah. Dia menyucuk2 kat perut sampai aku terpaksa tekan perut dengan bantal kusyen sampai dia reda. Seminit lps tu, dia mai balik.. Aku tak tahan, aku lepak kat bilik meeting, dok tepi tingkap, pastu terus baring kat kerusi-kerusi yang tersusun indah kat tepi dinding tu..

    Opismet aku, Z dtg kat aku tanya, sakit sangat ke? Dia soh g klenet ngan Wili. Aku iyekan aje.. Aku ckp aku tunggu Wili habiskan lunch dia dulu.. Sambil tunggu Wili, aku call ibu, tanya pasal murtabak tu.. Dia ada sakit2 perut tak bila makan? Dia ckp takde pun.. Haih, ape kena dgn aku niii... Aku pun ngadu la kat dia.. Sambil2 ngadu tu mata dah berair2. Ni yang aku nyampah ni!

    Asal mengadu sakit skit, mula la nak cengeng.. Tatau la apesal.. Sama cam Z, dia soh g klenet.. Letak je fon, air mata mengalir2 sambil aku menekan2 perut. Tapi mmg sakit gile2 masa tu.. Campur sebak tak tentu pasal. Bodo~

    Lebih kurang kol 1.30pm aku ngan Wili g klenet kat building sebelah. Masa tunggu lif, alamak.. klenet tu tingkat berapa ahh?? Nasib ada member keje building tu, so aku terus call dia...
    "Awak, klinik kat sini tingkat berapa ekk?"
    "Tingkat 17.."
    "Oke, terima kasih..."
    Letak fon je aku cam tersedar... Haaaa, 17?? Jauhnyaaaa... Terasa lama sungguh nak tunggu sampai tingkat 17.. Sampai-sampai aje, kami disajikan dengan 'pemandangan indah'..


    DEM!

    Dipendekkan cerita, dekat 2.30pm kot baru dpt jumpa doktor. Masa tgh menunggu giliran aku rasa cam nak meniarap je kat sofa klenet tu. Sakit mencengkam-cengkam! Dah la aircond dia kuat! Tapi masa dlm bilik doktor, elok plak dia.. Hampeh!! Kuar-kuar bilik doktor tunggu ubat, sakit balik.. Eeeeeeeeee sabo je lah!

    Bila nak bayar ubat, dpt MC half day & 3 jenis pil & 1 ubat liquid. Total smua: RM60. Hambek obattttt... Nasib duit cukup~ Turun-turun lobi, tengok luar... HUJAN! (bukan band Hujan datang eh nad.. cuaca tu yg hujan...)

    Memule cam gerimis nak lebat.. So call opismate soh hantarkan payung.. Sekali hujan lebat giler daaaa.. Call balik, soh dia dtg ngan keta. Huhu! Padahal building sebelah je.. Tapi mmg lebat gila.. Stok yg kalau pakai payung pun sure lencun kena tempias aje..

    Dari tunggu kat luar, aku tunggu kat dlm lobi.. Sejuk+sakit, mmg aku rasa nak pengsan kat situ gak.. Lama gak tunggu.. Sampai hujan dah berhenti okey... baru mamat 2 org tu datang.. Hadoiyai... time tu kalau aku nak jalan kaki pun bleh tp diorang dh sampai lak..

    Kol 3++ sampai opis, aku makan ubat & sambung lepak kt bilik meeting yg aku convert jd sick bay aku. Heheh.. Aku x mampu nak jalan & drive balik sbb sakit tu tetap datang unpredictably lps aku makan ubat.. So, aku tidokan diri jap dengan harapan bgn tido kang sure dh hilang / reda sakit tu..

    Nan adoooo.. Dari kol 4 membawak ke pukul 6.. sama je rasanya. Tahap konfiden aku nk drive mmg takde. Nasib baik si Z dok kajang & aritu dia bawak keta plak. Fuh, nasib!! So sudahnya, aku tinggalkan keta kat parking lot & balik tumpang Z je. Aku MC kat bilik meeting jer aritu.. Report pun aku tak buat. Nak taip 1 perkataan pun tak mampu. Camno?

    Malamnya lps dinner, aku, ayah & adik g opis balik amik keta yang ditinggalkan. And malam tu jugak for the pestaim aku dapat pakai jaket bulu yang beli kat Guangzhou dulu sebab aku demam. Haha! Jaket tu tebal gile dowh... Aku beli sebab tak tahan sejuk kat sana.. Kalau takat sejuk airconf dlm TGV kat Mesia ni tayah la nak pakai sesajo.. Wat peluh badan jer.. Hmm sekali tu je la aku pakai.. Lepas ni tatau bile lagi nak pakai.. Tunggu demam lg kot? Haha!

    Panjang dah ni.. nanti la aku smbg kat next entry..

    Jun 17, 2010

    Heart of Gratitude

    A blind boy sat on the steps of a building with a hat by his feet. He held up a sign which said: “I am blind, please help.” There were only a few coins in the hat.

    Heart of Gratitude - Image 1

    A man was walking by. He took a few coins from his pocket and dropped them into the hat. He then took the sign, turned it around, and wrote some words. He put the sign back so that everyone who walked by would see the new words.

    Soon the hat began to fill up. A lot more people were giving money to the blind boy. That afternoon the man who had changed the sign came to see how things were. The boy recognized his footsteps and asked, “Were you the one who changed my sign this morning? What did you write?”

    Heart of Gratitude - Image 2

    The man said, “I only wrote the truth. I said what you said but in a different way.”

    I wrote: “Today is a beautiful day but I cannot see it.”

    Both signs told people that the boy was blind. But the first sign simply said the boy was blind. The second sign told people that they were so lucky that they were not blind. Should we be surprised that the second sign was more effective?

    Heart of Gratitude - Image 3

    Moral of the Story: Be thankful for what you have.. Be creative. Be innovative. Think differently and positively.

    When life gives you a 100 reasons to cry, show life that you have 1000 reasons to smile. Face your past without regret. Handle your present with confidence. Prepare for the future without fear. Keep the faith and drop the fear.

    The most beautiful thing is to see a person smiling…

    And even more beautiful is, knowing that you are the reason behind it!!!

    credit: cikedidoo

    Tak Faham I

    1. nape ssh sgt nk bg lokasi. bukan aku nak kutip hutang / ada mutual fren with any of ur family member apatah lagi pasang spy
    2. apakah logik / default action setelah kita melanggar kereta seseorang secara tak sengaja?
    3. nape org nak kata kita berburuk sangka sedangkan org tu x pernah usaha utk cerita hal sebenar
    4. kenapa orang bawak kereta rapat ke kiri tapi takde pun tanda-tanda nak berhenti.
    5. motif kawen kt obersi bila ahli keluarga kat kg halaman lebih dari mencukupi
    6. jenis bawak kereta in between lanes.. make your mind please... ko nak lane kiri ke kanan????
    7. apakah panggilan default (+rasa hormat) yang sesuai bila kita nak address lelaki/pompuan yang nampak cam muda tak muda sangat, tua tak tua sangat...
    8. kenapa orang jarang 'nampak' apa yang dia ada di depan mata?
    9. apa yang susah sangat untuk tekan minyak lebih sikit bila jalan di depanmu clear & di belakang mu kereta berbaris-baris mengekor?
    10. haih...

    Dem Moment No. 1

    #bila orang di kaunter pembayaran add your name with PUAN

    Jun 4, 2010

    halasan

    1. sori bos, lambat arini. saya tadi mimpi jumpa ex-ofismate kita tapi dia sajeeeee je x nak bgatau nama dia kt saya. siap soh teka-teka lak... dah la rupe dia dh lain gile... ngada-ngada tau dia tuuu...

    2. berikutan insiden sandal terbelah mulut tadi, satu resolusi telah di usulkan iaitu betapa perlu nya mempunyai bekalan kasut spare di kereta dan juga beli saja kasut/sandal tiap kali ke mall jika sudah berkenan di hati tak kira bulan puasa ataupun tak. ia juga selari dengan habit melanyak kasut yang sama sampai lunyai 5 hari berturut-turut setiap minggu.

    3. stering cam senget jer.. kena wat balancing lagi ni.. tapi kalau sport rim tak ganti-ganti, alamatnya setahun 3 kali la buat balancing...

    4. lenguh la bila ber lappy atas lantai ni.. tangan cepat lenguh sebab pergelangan berkedudukan hampir 90 darjah dok main-main mouse. pinggang pun lenguh bila meniarap lama sangat.

    5. kaki ni cepat sangat krem & semutan bila terhimpit agak lama. Ni mesti darah tak mengalir dengan betul ni.. Kena ada pengurut ni... Takpun meja lappy pun jadi laa... Sebab tu lama tak hapdet blog ni.. Kat ofis manjang sebok main kejar-kejar ngan talian-mati. Balik rumah penat nak bukak lappy lagi sebab kaki, tangan & pinggang akan cepat memberontak. hutang gambar & cerita-ceriti pun banyak lagi yang perlu dibayar...

    ni pun dok menaip sambil baring atas beanbag. cara tak??? nasib ada cooler pad, kalau tak berasap peha & perut aku! *eh tapi bagus gak tu.. ala-ala fat burner gituuu..

    May 18, 2010

    Dah gelembung tepi-tepinya

    "Eh, meh sini.. ayah nak cakap sikit.."
    "Err ape dia?"
    "Ko dah tengok kereta ko?"
    "Hah?? nape???!!" *ada terlenyek kucing tp x sedar ke?
    "Tak nampak ke??"
    "Tak.. ape dia???" *cuak sey...
    "Tuu tayar tuu..."
    "Nape ngan tayar??"
    "Haaaaa... ayah dh tukar baru! Empat2 skali. 520 nenggeyyyyy...." sambil menadah-nadah tangan..

    OH KENAPAAAAAAAAAAAA?????

    May 12, 2010

    H.M.D

    Banyak nak kena taip, but for now m juz mim alip las~

    Apa2pun, mebe it's too late for a Happy Mother's Day wish..
    Tak dan nak celebrate together, but still sempat tempah something for dearly beloved.


    Plan nak buat seprais.. kengkonon dia nak kuar g keje ari Jumaat tu, tetibe nampak benda alah ni atas meja..
    KONON~
    Aku teruja kot... nak merasa sedap ke tak, so masa balik keje malam khamis tu, terus aku bagi.
    Esok paginya, ngicak nak seketul~ hehe.. Sodapppp...
    Tapi sempat laa sepraiskan dia ngan artsy shawl sehelai.. Aku letak kat katil dia bila dia dh g keje.
    Jadilaaaaa... tu je yg mampu..
    Memang dia tak mintak kita bagi apa2 / celebrate ke ape.. Tapi sekadar tanda appreciation je..
    Supaya dia rasa dihargai visually.

    LUV YA~

    And to all mothers out there, you're always special in someone's heart. Always.

    May 6, 2010

    Tak penah kena puji

    Pagi tadi pegi beli nasi lemak & kuih...
    Org yang jual tu tetibe je cakap,
    "Lawa spek awak.."
    Hoh!! Tersapu-sapu aku gelak..

    Hmm ada gaya x?

    May 4, 2010

    Pesta Muda Mudi

    [Semalam You Call I, I tak answer,
    Tak paham ke memang I dah tak suka,
    Dari dulu I cuba nak break dengan you,
    Tapi you ugut nak tunjuk video tu.. *adibah terlopong]

    [Sudahlah pyscho, janganlah ganggu,
    You pakai bomoh you ingat I tak tau,
    You memang slalu buat I berbulu,
    No wonderlah mak I pun tak suka you! *adibah terlopong LAGI]

    Lirik di atas tiada kena mengena ngan tajuk & content entry.
    Sumpah aku sangap & xde mood keje untuk sepanjang minggu ni. Padahal baru hari Selasa..

    Entah ape nak cite tah..
    Rasa cam ada beberapa benda yg perlu dibeli tapi sangat lah malas nk g soping. Mana tah mood lari.
    Eh, dah sale ke hah skang??
    Gaya tanya mcm kaki shopping, padahal...______.

    Semalam aku sangat2 emo & mood swing yang aku sendiri tak sangka aku jadi camtu.
    Sangat-sangat tak stabil. Dah berapa hari dok cemtu.
    Benda kecik pun aku leh sentap sorang-sorang.

    Tapi dah namanya sentap sorang-sorang, harusla takde sapa nampak aku nangis over kerja yg aku tak dapat.
    Gila ke??
    Orang lain tak dapat job (task) seharusnya suka hati sebab beban kerja pun sure kurang.
    Ini, macam meronta-ronta nak plak! Tak kena masa betul..

    Time tu laa nak emo konon asyik wat keje sama aje la.. Sampai bila nak wat yang ni je..
    Dan-dan nak g cari keje lain.. 'Persetankan semua! G je interview~!
    Tapi semua tu aku cakap dalam hati je. Tau-tau je airmata meleleh...

    Bodo tul bila ingat-ingat balik.
    Tapi bagus gak aku dok diam-diam camtu.
    At least takde hati yang terluka ngan kata-kata aku. Mana tau dalam marah2 tu, for sure nye lah aku akan cakap something yang bleh sakit/luka kan hati orang..
    Konfem!
    Mana ada orang marah+emo+sentap+bengkek cakap elok berbudi bahasa?
    Nan adooo..

    Tapi, efeknya.. sampai ke hari ni aku kurang komunikasi ngan budak2 ofis. Mood cam takde je nak layan borak.
    Yang bagusnya, keje aku cepat siap. Ini pun kena bajet2 sket.. kang esok ngangkang aje lak kejenye kt opis nnt..
    Lagi sangap!
    Ngahaha!

    Iklan: Malas nak cite banyak. Klik je banner2 di bawah untuk info lebih lanjut.

    Nak free pass, sila pegi sini. Ye, masuk berbayar RM20 utk 3 hari. Tapi kalau ada jalan utk dpt yang free, kenapa x guna??

    More info g sini aje. FB dia pun ada. Search je Youth10. Jumpa la kang..

    Tak kira berapa umur anda,
    See you there!


    May 3, 2010

    Effort

    Quoting from my past issue..
    Tanyala sapa pun, semua akan jawab nak hidup bahagia.
    Kalau kucing boleh bercakap, dia pun akan cakap benda yang sama.

    Dan ini buktinya.
    Selama 2 jam, si putih tak benarkan sapa2 pun datang dekat.
    Sedaya upaya dia cuba jugak nak selamatkan si hitam.
    Dan saat dia berhenti mencuba... lihat ekspresi dia.

    Kejadian berlaku di Turki.



    Siapa kata haiwan takde hati, perasaan & akal?
    Adakalanya sifat 'perikebinatangan' pun lagi mulia dari sifat 'perikemanusiaan'.

    May 2, 2010

    Serius aku benci!

    Seriously, aku tak tau camne nak mulakan..
    Tak tau apa perkataan terbaik untuk aku gunakan.
    Sigh...

    Aku ada kawan baik. Aku sayang dia sgt.
    Bila dia susah, sehabis daya aku akan cuba tolong dia.
    Bila dia gembira, aku tumpang gembira jugak.

    Antara saat terindah hidup seorang perempuan adalah bila dirinya dilamar.
    Itu yang kawan aku rasa. Aku pun, tumpang rasa la jugak..
    Tapi, ada la sikit curiga yang terselit bila sang lelaki cam tak menyempat-nyempat nak menikah sedangkan tempoh perkenalan terlalu singkat.
    Dah la ada sejarah perskandalan ngan bini orang b4 ni.
    Tapi aku tak mampu nak kata apa-apa..
    Satu, aku sekadar kawan, bukan keluarga. Dua, saat aku tahu, segala-galanya sudah diuruskan.
    Nyata dia buat semua tu dalam diam.
    Terkilan? Aku cuba faham dia ada sebabnya yang tersendiri.

    Tanyala sapa pun, semua akan jawab nak hidup bahagia.
    Kalau kucing boleh bercakap, dia pun akan cakap benda yang sama.
    Tapi, berapa lama & bila? Tuhan saja yang tau. Kita hanya merancang.

    Awal minggu ni aku dikejutkan dengan 1 berita.
    Kawan aku telah dilepaskan. Buat kali ke-2! Aku hilang kata-kata
    Rasa macam nak terbang terus dekat dia.
    Dia tak mampu nak ceritakan kat orang lain, walau mak dia sendiri.

    Aku dapat tau, sang lelaki berhubung balik dengan skandal lamanya yang sedang mengandung!
    Dabelyu ti eff!!!!
    Macam nak rountuh langit aku.
    Ini bukan tuduhan melulu.
    Selain instinct seorang isteri, kawan aku nampak sendiri SMS 'cinta' 2 manusia 'bijak' tu.
    Tak campur lagi body language & perlakuan selama ni.

    C'mon la.. if skandal ngan anak dara mana2, aku akan kata sang lelaki tu memang gatal.
    Ini, skandal lama. fine. Dah menjanda ke? Hell no.. PREGNANT!
    Ini bukan setakat gatal, tapi bangang! Tolong jangan guna alasan bodoh, iaitu cinta boleh tak?
    Pada aku, perkataan 'cinta' tu terlalu agung maknanya & korang totally dah violate that word.
    (Seriously aku dh habis perkataan untuk maki 2 makhluk tu & aku takkan taip dalam ni.)

    Ada kawan aku penah citer, yang kat certain sectors, skandal laki orang & bini orang dh jd almost 'normal' situation. Da hell???
    Ada otak ke takde? Takyah bayang jauh2 la.. Bayangkan kalau parents sendiri buat camtu, apa rasa dia?? And kalau still tergamak teruskan jugak, memang la hati & buntut korang mungkin terletak berdekatan antara satu sama lain.
    Oh, tolong la jgn guna alasan 'masalah rumahtangga' & 'ko belum kawin apa ko tau?'.
    As if skandal tu sendiri berfungsi untuk menyelesaikan masalah dan bukan penambah masalah...
    Pft!
    Dunia ni luas. Ramai penghuninya. Bukan korang bertiga saja.. ok?

    And bila aku cerita kat ibu pasal kisah kawan aku, istighfar panjang dia.
    And tetibe dia tanya aku 1 soalan ni for the 1st time in my life... 
    Aku terus, 'oh mannnnn...'

    "Ko ni bila plak?" [sila faham sendiri psl apa]
    Argh! Kenapa aku takde kuasa untuk hilangkan diri?

    Apr 30, 2010

    Biar lambat asal selamat? Think again...

    Hmm bosan lah tetibe..
    Keje lak almost setel..
    Ni yg kekadang aku nyampah... bila ada keje tu, sampai tak cukup tangan ngan kaki nak buat...
    2,3 benda kena handle at the same time..
    Pastu bila dh setel semua, free gile2...
    Tak sempat nak enjoy lama sket, datang lg keje secara ebrjemaah..
    Urgent plak tuh..

    Bukan la merungut sbb tak suka kena buat keje..
    Dah itu mmg keje aku.. tadah je la kan..
    Cuma timing for work delegation tu je..
    Dah tau nak ada event, takkan tak plan awal2 apa yang diperlukan for that event..
    Selalunya, event minggu depan, arini baru mintak design baru.
    Mana tak calar balar otak aku nak fikir..
    Keje yang sedia ada pun tengah in progress lagi..
    Pastu kang, kalau ada salah apa2 kat benda tu, tak lain tak bukan designer team jugak yang kena tanggung akibat.
    Sebab? We're the 'final' ppl.. Lupe ehh ada orang yang jadi proof reader utk spot any error before proceed for printing?
    Owh.. they're the missing link~
    We're the easy target...
    We're always here to take the blame.
    Fine!

    Sebenarnya itu bukan tujuan utama aku tulis entry arini...
    Harini kan dah 30hb April.
    Deadline utk hantar borang e-filing..
    Tertanya-tanya jugak, ramai lagi ke yang baru nak hantar (or worse, buat) hari ni?
    Padahal benda ni start dr bulan lepas lg..
    Bukan susah sangat pun.. especially bila dh ada borang online.
    Masukkan figure & the system will do all the calculation.
    Tayah pening2 takut salah kira ke ape..
    Yang penting, before nak buat, sediakan segala tok nenek resit & EA form.
    Isi borang, 5 minit dh setel.

    Aku buat awal bulan lepas.
    Puas jugak la aku remind kan bebudak opis ni soh buat cecepat.
    Sementara server LHDN belum busy.
    Kang tak pepasal, network busy la ape la..
    Pastu time tu laaa nak call infoline diorang, pastu bila tak berangkat, marah2. (Ni bukan aku nak fitnah eh.. Aku pun penah wat camni dulu sbb last minit dpt tau rupanya aku kena htr borang)
    And 1 lg kebaikan hantar awal (selain smooth traffic) adalah pasal REFUND.

    Ini memang favourite topic ni.
    Aku baru tau aritu kawan aku cakap, kalau kita hantar cepat.. so lg cepat la diorang process form kita.
    Kalau ko hantar like 2 minggu terakhir, hmmm thn depan pun belum tentu ko dapat refund.
    And memang betul... Tak sampai sebulan kot aku hantar borang, aku dapat another surat LHDN saying that diorang tgh process refund aku and aku akan dapat lagi 2 minggu dari tarikh surat dikeluarkan.
    Dan ini buktinya.



    Duitnya telah pun 'selamat' masuk bank & habis dibelanjakan pun! Muehehe..
    Saje je pixelated kan figure.. Konon cam banyak arr.. Heh!
    Tapi, cukup la kalau nak rembat Levi's seketul...
    Tahun ni, alhamdulillah tax aku RM0.00.
    So aku nye refund adalah sama banyak ngan pemotongan kat gaji b4 nih..
    Ini semua berkat 'pemborongan' majalah & buku2 yang belum aku habis baca lg tu & jugak lappy.
    Zakat pun skali.

    Tahun ni tatau la camne, tp kalau aku teruskan budaya memborong buku & majalah, mungkin berjaya lagi.
    Siapa tahu kan? Hehe..
    Kat book fair aritu aku spent dekat 200 kot...
    Baru habis baca 1 buku.
    Yang lenlain bakal menyusul...
    Elok lagi dlm plastik book fair tu..
    Jangan sampai plastik pun dah reput tapi buku tak baca-baca lagi, sudah!!

    Apr 28, 2010

    RAHSIA PERNIAGAAN

    Sapa tak nak kaya, kan? Cepat atau lambat & betul atau tidak je jalannya... Kalau rajin, baca la apa yg di bawah ini.. Ibu aku yg hantar kat aku. Aku share ngan korang...

    TERIMA KASIH AYAH
    PETIKAN : 'Nota Hati Seorang Lelaki' ( Pahrol Mohd Juoi )

    Inilah cerita benar. Cerita benar seorang penulis yang Berjaya. Beginilah kisahnya...

    Entahlah apa yang selalu bermain pada fikiran ayah. Apabila saya ingin pulang kembali ke kota , dia kerap minta duit. Seakan-akan mendesak....

    " Ada duit? Minta ayah sedikit.."

    Saya masih ingat waktu itu kehidupan saya terlalu sukar. Untuk mendapat seratus ringgit di dalam poket pada satu-satu masa pun payah. Kalau balik kampung selalunya duit yang ada hanya cukup-cukup tambang. Mujurlah, isteri dan anak-anak saya sudah faham. Alhamdulilah mereka 'sporting' dan tidak banyak meragam.

    "Emak, ayah asyik minta duit. Bukan tak mahu bagi, tapi saya memang tak ada duit," Bisik saya kepada emak. Emak seperti biasa, berwajah selamba, sukar ditembak reaksinya.

    " Bagilah beberapa yang ada," cadang emak pendek.

    "Takkan 5 ringgit?"

    Emak mengganguk.

    Saya rasa bersalah untuk memberi ayah wang sebanyak itu. Apalah yang boleh dibeli dengan wang 5 ringgit....Tapi kerana tidak mahu menghampakan harapan ayah dan ikutkan cadangan emak, saya gagahi juga memberinya.

    Ayah selalunya tersenyum menerima pemberian saya. Tetapi yang mengejutkan ialah apabila kami sekeluarga berada dalam perut bas dalam perjalanan pulang ke kota . Di kocek anak saya sudah terselit wang sepuluh ringgit. Siapa yang bagi kalau bukan ayah? 10 tolak 5, saya masih 'untung' 5 ringgit. Geli hati mengenangkannya.

    Begitulah selalunya tahun demi tahun. Apabila kami pulang ziarah ke kampung, saya akan memberi pemintaan ayah. Kengkadang terlupa, tetapi ayah akan selalu mengigatkan. Akhirnya, saya memang sediakan peruntukan khas untuk diberikan kepada ayah setiap kali pulang kampung. Kedudukan ekonomi saya yang masih goyah kekadang hanya mengizinkan wang dua ringgit untuk diberikan kepada ayah. Ironinya, ayah tetap dengan pemintaannya dan tetap tersenyum apabila menerima. Tidak kira berapa jumlahnya. Emak terus-terusan selamba. Saya masih sukar menandingi ketajaman rasa seorang isteri (emak) dalam memahami hati suaminya (ayah).

    Begitupun setiap kali dalam perjalanan pulang, kocek anak saya akan jadi sasaran. Kekadang itulah duit pelengkap membeli tiket pulang. Ayah akan setiap memasukkan duit yang melebihi jumlah saya berikan kepadanya. Saya tidak mengambil masa lama untuk memahami apa maksud tersirat disebalik perlakuan ayah itu. Dia meminta wang pada saya bukan kerana 'tidak ada', tetapi dia ada sesuatu yang lebih besar ingin dicapainya atau disampaikannya.

    Namun, secara bertahap-tahap buku tulisan saya semakin mendapat sambutan. Bukan itu sahaja, perniagaan yang saya mulakan secara kecil-kecilan semakin membesar. Kalau dulu kami pulang ke kampung dengan bas, tetapi selepas beberapa tahun saya pulang dengan kereta milik sendiri. Saya masih ingat komen ayah ketika saya pulang dengan kereta kecil Kancil milik kami sendiri.

    "Nanti, besarlah kereta kamu ini...." ujur ayah senyum.

    Apapun saya tetap memenuhi permintaan ayah setiap kali pulang ke kampung. Wang saya dahulukan kepadanya. Dan ayah juga konsisten dengan sikapnya, ada sahaja wang yang diselitkan dalam kocek anak saya.

    "Eh tak payahlah ayah..." sekarang saya mula berani bersuara. Ekonomi keluarga sudah agak stabil. Malu rasanya mengambil duit ayah walaupun perantaraan pemberian datuk kepada cucunya. Saya tahu dan sedar, hakikatnya ayah hendak memberi kepada saya sejak dulu, tetapi sengaja atau tidak ingin saya merasa segan, duit diberi melalui anak.

    "Kenapa, dah kaya?" usik ayah. Hendak tak hendak, duit dikocek anak tetap diselitkannya. Cuma sekarang bezanya, duit itu tidak lagi 'dikebas' oleh saya. Dan dalam hati, saya mula berasa senang kerana jumlah yang saya berikan kepada ayah, kini sudah melebihi apa yang mampu diselitkan ke kocek anak saya. Tidak semacam dulu lagi, duit pemberian ayah kepada anak saya sentiasa melebihi duit pemberian saya kepadanya.

    Masin sungguh mulut ayah. Tidak sampai tiga tahun, kami bertukar kereta!. Di samping menulis, saya menjadi penerbit. Perniagaan semakin rancak. Oleh sebab bilangan anak bertambah dan keperluan kerja yang meningkat saya sudah membeli MPV utuk kegunaan harian. Anak-anak mula menjejak menara gading. Kehidupan semakin laju dan aktiviti semakin rancak. Namun sibuk sekalipun saya tetap pulang menziarahi ayah dan ibu. Anehnya ayah tetap memberi kepada anak saya walaupun kini saya telah dikenali sebagai korporat yang berjaya. Rupa-rupanya, ayah memberi bukan kerana kekurangan atau kelebihan kami, tetapi dia MEMBERI KERANA ALLAH. Mencontohi Allah al-Wahhab itu!

    Anda ingin tah apa pesan penulis itu kepada saya? Ya, mari kongsi bersama :

    "Kini aku benar-benar faham bahawa ibu ayah yang tua bukan beban dalam kehidupan di dunia, lebih-lebih lagi dalam kehidupan di akhirat. Mereka bukan 'liabiliti' tetapi sebenarnya aset untuk kita (walaupun istilah itu sebenarnya kurang atau tidak tepat kerana ibubapa bukan benda). Rugi betul siapa yang mempunyai ibu bapa yang telah tua tetapi mengabaikannya.

    "memberi kepada ibu bapa hakikatnya memberi kepada diri sendiri. Walaupun itu bukan niat kita ketika memberi, tetapi percayalah rezeki berganda akan pulang kepada kita semula. DOA MEREKA MUSTAJAB. Harapan mereka kenyataan. Kasih mereka bekalan. Benarlah sepertimana sabda Rasulullah s.a.w, keredhaan Allah terletak kepada keredhaan ibu bapa."

    Baiklah, inilah sebenarnya rahsia 'perniagaan' yang jarang-jarang diperkatakan oleh tokoh korporat. Juga tidak pernah ditulis dalam mana-mana buku perniagaan. Masih punya ibubapa? MEMBERILAH KEPADA MEREKA. Tidak ada? Tidak mengapa, memberilah kepada anak-anak anda. Tidak ada juga? Memberilah kepada sesiapa sahaja. Kita sentiasa berfikir untuk memberi. Memberi kepada orang lain bererti memberi kepada diri kita sendiri walaupun itu bukan maksud kita ketika mula memberi!

    Apr 26, 2010

    Untuk nafas ini

    Kalau korang rasa entry ni membazir masa korang, sorry. But I assume korang dah cukup banyak harta untuk fund diri sendiri / family cari penempatan baru kat planet lain..

    Kenapa? Read on...

    Last week adalah Earth Day. So, in conjunction with that aku berjaya untuk tak on lappy dari pagi sabtu sampaila ke hari ni. *Padahal malas nak online~ 

    Tapi, mcm orang2 yang cakap 'hekeleh tepapetah' kat org yg beriya join Earth Hour dulu, "Everyday is Earth Day.." tak payah nak ditunggu-tunggu harinya. Ok, fine.. so let's cherish our earth everyday. Let's spread the awareness. Takyah tunggu sampai March tahun depan. Orait?

    Let's start today. Cause time waits no one. As well as the mass destruction we've created to our beloved Mother Nature. Without awareness, camne orang nak buka mata & seterusnya buka langkah untuk sama-sama selamatkan bumi kita?

    Korang tak sayang ke bumi korang? Cemana korang sayangkan family & rumah tempat korang berteduh, kalau korang takleh nak sayang tanah, langit & sumber-sumbernya yang selama ni beri korang tempat berpijak, berlindung & HIDUP?

    Memang semua tu datang dari Tuhan. Tapi bukan ke manusia ni dipertanggungjawabkan sebagai khalifah bumi? Takkan nak salahkan binatang-binatang & pokok-pokok yang selama ni jadi mangsa kekejaman kita?

    Aku tak mintak banyak... sekadar sejenak untuk korang renungkan apa yang kita dah buat to make the world as a better place to live.



    Apr 22, 2010

    Salah ke tunjuk sapot?

      klik gmbr kalau terasa nak baca

    I mean, kalau seratus ribu yg orang kondem, konon benda ni 'hek elehhhh tepapetah..' lama2 tak mustahil rasanya seratus ribu lagi akan termakan kata-kata tu. Lainla kalau yg ckp 'hek elehhhh tepapetah..' tu memang mengamalkan gaya hidup 3R (kalau dia sangka 3R tu hanya sebuah rancangan tv, mmg aku hek elehhhh balik kat dia) Reduce-Reuse-Recycle, so xpela kalau dia xmo join this 1-day event ni.

    Tak semestinya nak join event ni kena ada kat tempat orang ramai2, having fun, hu-ha hu-ha bagai.

    Tak semestinya ko dok sorang2 pasang lilin dalam ruang yang gelap ko akan jadi seorang looser.


    Untuk yang masih tak faham, event ini hanyalah 1 usaha anjakan paradigma & bertujuan menyedarkan kepada mereka yang lupa. Dengan kata lain, sebagai 1 simbolik. To show that we care.

    Tapi kalau pada dia 'kasih sayang tak perlu ditunjuk' well, harap2nya bumi ni akan faham2 sendiri jugak lah yang manusia ni sebenarnya sayang kat dia cuma dia tak tunjuk depan2 je.. Cuma tu laaa... tak semua manusia yang sedar hakikat sebenar condition bumi ni.


    Gmbr 1st tadi adalah email from WWF bertajuk "Thank you for a record breaking Earth Hour!" Baru dapat tadi.

    HAPPY EARTH DAY!

    Apr 19, 2010

    Kembali senyum

    Malam hari jumaat lepas, around 9-10-ish aku sampai2 gate rumah aku tengok rumah gelap gulita. Tergerak hati nak call adik. Rupanya dia kat hospital lagi..
    "Eh tau x?"
    "Tau ape??"
    "Mak..."
    "Haa nape ngan mak?"
    "Konfem, H1N1."
    "HAH???!!!!"

    Tak pikir panjang aku terus go-head gostan patah balik g KPJ. Padahal aku dah lalu dah tadi. Apasal tah aku tak terfikir nak singgah.

    Sampai2 tempat parking, aku cepat2 jalan kat lobi. Sampai kat pintu, selisih ngan Abg Aji. Muka dia cam sugul tapi still ada gak riak2 tenang. Borak-borak sat, tolong dia call kan Abg Ijam yg rupanya ada kat gate luar hospital je. Abg Aji g sana, aku terus naik g wad. Masa kat lif selisih lg dengan segerombolan relatives. Kata Abg Rapi, kena pakai mask & baju khas. Aku lagi bertambah cuak.

    Sampai-sampai pintu bilik mak, aku tengok dah tersedia dah kat 1 meja kecik kat tepi pintu 2 kotak mask, sekotak glove, & sekotak baju khas. Beriya aku pakai. Pastu aku bukak pintu sikit. Ternampak kaki ayah & adik kat dalam tu. Aii rilek je diorang tak pakai??? Memikirkan risiko kena gelak bila aku masuk nanti, aku bukak balik glove & baju khas tu.

    Masuk-masuk, semua pakai mask termasuk mak. Kaklong yang tido kat sofa pun pakai mask gak. Alahai sayu nye hati aku tengok mak. Tapi at least keadaan mak tak seteruk sehari sebelumnya.

    Kali ni mak dah boleh bercakap-cakap. Nampak lebih bertenaga & segar. Lega kat situ. Aku sambung lepak-lepak kat dalam tu, sambil borak ngan mak sambil2 tengok tv cerita ntah apa2. Bila tinggal aku, adik & Kaklong je dlm tu, tak lama pastu 2 orang nurse masuk. Katanya mak kena pindah bilik isolation. Salah sorang nurse pimpinkan mak pegi bilik baru sementara kitorang tolong kemas2kan beg mak.

    Lama laa jugak aku dok dalam tu, sampai Kaklong & adik turun pun aku tetap teman mak dalam tu. Ntah la tatau apsal aku cam tak sampai ati nak tinggalkan mak sorang2. Ibu asyik2 soh turun bawah, dok sms pesan jangan lama2 kat situ.

    Bila 'rombongan' visitor yg terakhir nak balik, baru aku join turun. Ye laa diorang ckp nak bg mak rest & tido.. Masa tu dah lebih kol 12 dah pun.. Tapi aku tak terus balik.. Lepak2 kat outpatient area tu borak2 ngan sapa2 yg ada. Aku teman skali la Kaklong tunggu result ujian H1N1 dia sbb dia dok teman mak kat wad since day 1. Alhamdulillah negative. Kol 1.30 aku pun balik rumah.

    Esoknye, lepas balik dari Perodua pasang rear seat belt, aku g umh Mizzy amik creampuff. Aku fikir mak leh kuar wad wiken, dats y aku order kuih so leh jamu kat tetamu nanti. Tup2 tak jadi lak kuar.. So aku bawak sikit utk bekal kat mak & bg kat depa2 yg dok lepak kat luar wad je la.. Nasib mak leh makan. Risau gak kot2 dia xleh makan...

    Masa 2nd day mak kat isolation ward, keadaan mak getting better. Virus H1N1 tu jenis yang tak aktif. Pneumonia still ada skit2.. Still perlukan bekalan oksigen sebab body x cukup kuat lg.

    Mak cerita, malam tu lepas kitorang kuar tinggalkan dia kat bilik (konon nk bg dia rest) dia ckp dia tak tido pun! Laaa ngape?? Dia cakap dia takut! Ahahahahaa!! Mak... mak.. apa nak buat, dapat menantu lak yg sker cite hantu kat spital~ Dia cakap wad tu sunyi, then tingkap besar.. Nasib kitorang dah tutup langsir siap-siap. Tapi ada skali tu dia nak g toilet, so page la nurse. Bila dia dalam toilet, nurse tu lepak kat tingkap.. Bukak langsir..

    Bila mak dah setel, dia pimpin mak & tutup balik tingkap tu. Malangnya, langsir tu dia tarik x habis rapat. Tersangkut kat railing tirai katil plakkkk.. Aahhh sudah! Mak cakap, dia baring tak toleh langsung kat arah tingkap! TV mmg dia tak tutup langsung.. Dia cakap, at least ada la rasa cam ada orang.. Hihihi.. Lawak tul time mak cite tu. Kitorang gelak gile2 kat mak..

    Bila tengok mak dah boleh bercerita camtu, lega laa rasanya. Nampak la perubahan dia sejak day 1. Dulu, muka dia pucat lesi! Cuma aku still rasa cam nak lepak wad mak lama-lama teman dia. Kalau bukan ibu yang ajak balik, memang aku stay sampai malam~

    1 benda yang aku baru tau, bila kita lawat orang yg ada virus camni, balik rumah je kita kena terus mandi & baju yg kita pakai terus basuh! Jangan nak simpan2 atau bak kata ibu 'meleseh-leseh' kat sofa ke ape ke.. Kat orang lg la!! Huhu!! Sebab, walaupun bilik isolation tu dah dilengkapi ion-ion negative ke apebende tah untuk mengelakkan kuman tu merebak, tapi possibility tu tetap ada.

    Tiba-tiba ada teman yang bertanya, "Habis tu, kat seat kereta tu camne???"
    Erkkk!!!

    view dari bilik mmg terbaek~ harga bilik pun terbaek gak la.. huhu!!


    lega bila mak dah boleh senyum & peace!!!

    Apr 16, 2010

    Bila duit tiada bernilai

    Jam dah hampir pukul 1 pagi. Tapi mata aku segarbugar lagi. Baru aje balik dari KPJ melawat mak. Kata doktor,  mak kena jangkitan kuman sikit kat paru-paru masa kat Madinah. Ibu cakap, pneumonia. Selepas 15jam bertahan dari madinah-KL, turun2 flight pagi tadi, terus g KPJ. Mujur Kak Anis keje situ. Jadi everything well prepared. Cumanya masa nak admit to ward, takde katil kosong except  kat wad lelaki bilik single bed. Tak mau berkira, belasah je ambik. Kalau esok ada bilik lain, leh pindah. Ah, itu cerita esok.

    Keadaan mak tadi aku tengok agak lemah tapi menurut Kaklong, it's better than before. Awal-awal tadi, nak bernafas pun berbunyi. Tambah lak ada ramai yang datang menjenguk. BP & sugar level alhamdulillah normal. Dahlah mak memang ada darah tinggi & kencing manis. Tapi jantung dia cam lemah skit. Ibu cakap, masa dalam flight & dalam keta, mak diammmm aje.

    Kali ni diorang tak sempat nak buat umrah. Mujur jugak kena before pasang niat. Kalau tak, nak tak nak kena habiskan jugak2. Dengan keadaan mak yang camtu, mana la larat nak bertawaf bagai. Apatah lagi nak saie? Kata mak.. "tapi masa kat Raudhah, sakitnya terus hilang!" Subhanallah... No wonder ramai yang berebut2 nak jejak kaki ke sana. Tenang bak taman syurga, sesinonim namanya.

    Aku tak pernah tengok mak kat katil wad. Eh pernah, masa operate perut dulu. Tapi masa tu mak dah boleh duduk. Kali ni, perasaan tu lain macam sket. On the way nak naik wad, hati berdebar-debar selagi tak tengok mak dengan mata sendiri.

    Bila aku sampai, mak tengah tido dengan gas mask. Dada berombak perlahan. Lega sikit walau tak expect 'view' camni. At least mak nampak tenang dalam lenanya. Bila nurse datang untuk bukak gas mask & masukkan ubat lain, mak terjaga. Sempat la berbual2 dengan mak lepas tu. Tapi ala kadar je.

    Bila jam dah jauh tinggalkan no 12, aku pun beransur. mak pun mesti nak tido lagi. Sebelum balik, aku salam & aku cium pipi mak. Nanti orang datang lagi ye mak..

    Apr 8, 2010

    makan tulang 4

    Masuk2 ER bukan nye leh terus redah kasi pecah pun.. Kena la daftar bagai kan. Lainla kalau aku dtg naik ambulance.

    So, aku pun duduk la kat ruang menunggu sambil meriba sekotak tisu. Yes, tisu utk lap darah yang dok berjejer.. Lemas aku! Aku dok kat sebelah mamat ni. Masa ni aku dh malas nk tengok jejauh. Aku pegi kat seat pertama yg aku nampak.

    Mamat ni lebih kurang baya aku kot.. Atau mebe lebih muda. Aku tengok sekali lalu je.. Macam aku yang berbalut kat dagu, dia lak berbalut kat lutut. Ada la geng. Tetibe ada sorang pakcik ni datang kat kami. Aku ingatkan bapak mamat tu.. Aku pun wat la dono je.. Sekali dia tanya mamat tu..
    Kenapa ni?
    Jatuh moto
    Racing eh..
    Eh tak la.. *kalau ye pun, xkan nak ngaku kotttt...
    Ni jatuh sama-sama ke? sambil merujuk kepada aku!
    Choi ini pakcik!! Mementang laaa saya dok sebelah dia, so saya jatuh SAMA-SAMA dia laa? Cam romantik je bunyi dia ehh.. Cit! Aku time tu terkejut ada, nak tergelak pun ada.. Tapi sebab dagu aku 'ketat', so aku pun terpaksa la redho ngan muka ketat je sbg jawapan soalan pakcik tadi...

    Bila tiba turn aku, memula aku kena xray. Full body. Segan gak sbb org tu lelaki. Huhu.. Selalu x-ray bhgn atas badan je. Kali ni, siap kena baring! Lepas x-ray aku baring atas katil and diorang tolak katil tu lalu koridor utk g kat bilik rawatan. leh lak dia stop2 kat koridor... Segan doh masa tu. Ramai gile nampak aku. Cam cedera parah aje padahal luka kat dagu & pinggang je punnn... Kotak tisu masih setia di sisi.

     So masuk je bilik rawatan, ada lah 2,3 orang doktor datang and check-check. Sementara tunggu doktor datang, aku baring kat katil rawatan. Tetibe badan aku rasa cam sejuk-sejuk start dari kaki. Masa tu aku pikir, hoih dah nak mati ke??? Terus insap teringat dosa-dosa lampau!!!

    Badan aku start menggigil-gigil. Nurse datang & selimutkan kaki sbb kaki je yg sejuk. Badan tak.. Tu aku pelik tuh.. Doktor pun check2.. Bila dia check pinggang aku, drama pun bermula.. jeng jejenggggg...

    Doktor: Ok, saya nak check kat mana yang sakit, awak bitau eh..
    Aku: ok..
    Doktor pun tekan-tekan kat area luka tu tapi bukan kat luka tu dia gi tonyoh..
    Aku: adeh..deh.. sakit..
    Tapi doktor tu cam x dengar je aku cakap sakit.. Bukan dia nak stop tekan ke kalau aku cakap sakit?? Aku tak tengok pun.. Seriau plus ada 2,3 doktor ada situ. Ramai2 buat ape tah kat situ..
    Doktor: Eh ni dalam nih... Kena jahit nih.

    Aku dah cuak. Kaki aku makin geletar. ja-ja-jahit?????!!!
    Dia dok tekan-tekan lagi kat situ. Aku dah mula rasa cam dia tekan-tekan kat luka aku je.. Biar betik. Sakit gile weh.. Last-last air mata aku dah tak tertanggung dah, aku pun nangis jek. Huhuhu!! Aku jerit sakit pun doktor tu cam pekak je..
    Doktor: eh, saya tekan kat sini ni.. tengok nih.. Bukan kat luka tu..
    Aku: Sakitlah!!!!! (Bodo)

    Aku dah tak peduli lg dah.. aku pekik je kat dia. Ingat aku berlakon buat2 sakit ke? Memang dia cuma tekan kat keliling luka tu aje tapi pedihnya Tuhan aje yg tau...

    Pastu ada sorang lagi doktor cakap kat dia.."Agaknye terkena tisu yang koyak kot..."
    Aku dh tak senang baring dah. Rasa cam nak bangun ada. Nak sepak doktor ada. Nak balik, laaagila ada! Tayah datang pun takpe!! Sakit la bodoooooo!!

    Tetibe aku rasa jarum mencucuk pinggangku. Betul2 kat luka tu.. Whoaaaa.... aku jerit macam aku nak beranak! *Agaknye org beranak pun x jerit camtu kot? Ibu cerita, aku nye raung tu sampai ke hujung koridor leh dengar. Huhu!! Memang rasa cam nak mati~ Teringat dosa lg, lum mintak ampun lg, bertambah cuak la aku!!

    Aku ni mmg kurang malu sket kalau dh sakit. Kalau leh tahan, aku tahan.. Tapi kalau tak, aku lepaskan aje.. Seingat aku laa.. aku jerit kat doktor cuma masa 1st time cabut gigi dengan jahit lutut je. Oleh sebab kat pinggang ni tisu dia lembut & takde tulang, so darjah ketahanan kesakitan tu memang laaa hampir 0.

    Meronta-ronta aku atas katil. Sampai sorang nurse terpaksa pegang kaki aku. Sorang lagi pegang kepala. Tak sedar nih dagu berbalut tebal.. Bila bius dah mula jalan, baru aku calm down. Aku cuma teresak-esak je.. Nurse yang pegang kepala aku pun takat usap2 dahi aku je kasi lega. Alahai.... syahdu.. Aku tak pandang pun muka doktor tu. Bengang siot.. Tapi bagus gak.. Takdela aku ingat muka dia camne.. Haw haw haw!!

    Lepas setel je, aku tengok derang smer blah tinggalkan aku.. Woi, biar betul... Tak lama pastu sorang doktor cina lelaki masuk & aku dapat tau dia adalah ketua plastic surgery kat situ. Dia check2 dagu aku & decide untuk jahitkan. Dalam sedu aku sempat berkata...
    Doc, kalau bius saya sampai pengsan boleh x?
    Aku nampak dia cam nak gelak.. tapi dia jawab,
    Tak boleh.. Tadi pun dah bius banyak. Dah cukup dah. Jangan risau.. tak sakit punya..
    Agaknye dia dengar kot aku meraung? Duh.. Relax je dia jahit sorang-sorang dia. Yang tadi tu sampai 2,3 orang ntah apa diorang buat tah.. Aku pun tanya laaa berapa jarum aku kena...
    Kat pinggang 6, dagu ni.. 8.
    Apsal kat pinggang tu sikit? Bukan koyaknye dalam ke? Mungkin kurang nilai estetika kot...

    Aku dapat tau, rupa-rupanya masa diorang dok tengok 'berapa dalam' luka aku, diorang gunting bukaan luka aku so diorang dpt look 'further'. *******!! Memang logik laaa aku jerit pun!!!

    Bayangkan eh.. aku sampai ER dalam kol 7.30-8pm. Aku masuk wad tepat2 kol 12. Punye laaa lama aku kat ER tuh.. Sampai kat katil, semorang dah tido.. So ibu just tinggalkan aku tido situ dengan drip. Esok pg dia akan dtg.

    **********************************************************************************
    sambung lagi nanti untuk pessdey aku dok wad. da nak abis dah punnn...

    makan tulang 3

    setelah sekurun lamanya... aku sambung~
    **********************************************************************************

    So, aku terpaksa gak gelek betis mamat tu. Moto aku melompat lebih tinggi. Cam Superman jap rasa. Aku pikir aku leh landing atas jalan dengan cantiknya.. Macam orang selalu buat kat X-Games atau Motorcross tuh.. Dalam hati dah cakap, kalau dapat lepas ni, aku nak larik!!!

    Tapi Tuhan tu maha penyayang & maha adil. Dia tau niat aku tak betul. So Dia sayangkan aku & tak kasi aku teruskan niat tak elok tuh..=___='

    Dan hasilnya, aku pun landing dengan cantik la jugak cuma secara meniarap kat atas jalan. Zrasssssss...

    Handle EX5 aku  bengkok almost patah, tayar campur sport rim senget benget, visor pecah, side mirror haruslaaa..Yang paling best, cermin mata aku pun melayang ntah ke mana! Aku pun tak sedar aku takde spek masa tuh!

    So aku bangun2, cek anggota badan. Ok, cukup. Suar baju smer tak koyak. Fuh, legaaaaa.... Tapi aku pelik, asal kasut kanvas aku ada tompok-tompok darah, ek? Nak kata kaki aku luka, kasut tu sikit pun tak berlubang. Aku tengok lagi, kali ni mata menyorot ikut trail darah. Ceyyy cam CSI plak!

    Mata aku naik dari kaki ke suar jeans, takde lubang gak, naik lagi ke sweater.. Lagi banyak darah. Aku raba-raba badan takde sakit apa-apa. Sekali aku terpegang dagu aku. OH MANNNNNN!!! Darah! Terasa koyak di situ. Aku terus "Arghhh!!" Panik menyerang. Tetibe jadi tak tentu arah. Aku terus g kat besi penghadang jalan tu, dan terduduk kat situ. Orang dah ramai kerumun aku.

    Aku pegang-pegang helmet aku. Nak bukak. Pastu aku ternampak sekotak disket tercampak kat atas jalan. Meluru aku gi amik. Orang halang, tapi aku dapat ambik gak. Siap ada kesan darah kat sticker disket tuh.. Huhu! Cam drama plak...

    Derang yang kerumun tu semer pakat nak bawak aku g klinik. Motor aku taktau sapa yang bawak. Aku redho jek. Ada satu keta ni bawak aku. Dia rendahkan seat depan tu so aku dapat cam baring sket. Dalam hati aku dah gelabah bewok dah. Camne budak yang aku langgar tadi???

    Sampai klinik kat Desa Serdang, terus masuk bilik doktor. Doktor soh aku g kat bilik rawatan. Aku sempat lalu kat sinki. Sinki tu ada cermin. Aku tengok mulut aku. Puh!! Penuh darah.. Sempat aku ludah sket kasi clear mulut. Aku risau gak, gigi patah ke?? Rongak laa nanti!!!! Cek-cek, legaaa takde.. Darah tu rupanya dari bibir kot sebab terhentak kat jalan. Dagu toksah katalaaa.. Aku pun tak sanggup tengok.

    So aku g baring kat katil besi. Nurse datang tanya ada no fon tak untuk call family? Aku bagi hp yang aku beli sorok-sorok dari family. Aku guna duit gaji part time cuti sem dulu laa. Family aku memang tatau langsung aku ada fon apetah lg no fon! Sebab aku tak hafal no fon ayah, aku guide la nurse tu untuk cari kat Phonebook. Haram dia tak paham aku cakap. Aku cakap minang ke jawa ke?? Last-last dia panggil doktor. Doktor yang call & cakapkan.

    Menurut cerita, parents aku baruuu je nak masuk gate rumah. Dapat call dari unknown no (no fon aku le tu. hihi!). Terus gerak g klenet yang ntah kat mana derang tatau. Just ikut je instruction dari doktor tu.

    Sementara tu, doktor pun bersihkan luka. Entah camne kat belakang leher aku ada tali silver yang orang buat ikat kotak besar tuh. Panjang lak tuh! Aku pun konfius. Aku ada golek2 ke tadi? Dia bersihkan dagu. Lengan ada la luka-luka sket. Dia tanya, ada sakit kat mana-mana lagi tak? Aku cakap la ada. Kat pinggang ni cam pedih-pedih la. Belah kanan. Doktor pun selak...

    Haa kau! Ada luka rupanya. Camne plak bleh sesat kat situ? Apa yang aku langgar sebenarnya?? Moto ke lori?? Pelik lah! Neways, doktor bersihkan la jugak & tampal plaster. Eh, bukan.. Kodi nau.. Tampal la ngan kain pastu baru plaster. Dia cek-cek gak kepala kot2 mereng luka retak ke ape ke kan..

    Tak lama pastu parents pun sampai. Doktor bilang, dia tak dapat nak jahit luka kat dagu. Takut ada patah ke ape ke. Better g hospital dulu x-ray. Masa tu dagu aku dah bertampal tebal dah sampai ke rahang dua2 belah. Bayangkan! Macam bai pun ada! Huhu!

    Derang decide nak g HUKM je. Sebelum tu kena hantar moto aku dulu. Fuh, nasib ada lagi. *Sape nak curik dowww... Moto takdak ong! Bengkel smer dah tutup masa tu. Nasib baik besfren aku dok umah sewa kat taman yang sama. So kitorang g hantar ke sana je. Sian aku tengok ayah bawak moto senget2 gi rumah. Dah la naik bukit! Aku lak yang risau takut ayah jatuh moto. Kang, dari elok aku sorang, jadi berdua lak masuk spital kang.

    Aku dok je dalam keta dgn ibu masa ayah ketuk pintu rumah sewa kawan aku. Yang ayah pun tak intro panjang, just cakap nak tumpang moto. Mana laa derang x cuak. Dah la malam, muka tak berapa nak cam. Tetibe ada plak pacik nak tumpang moto! Lepas sebut nama aku, baru derang, "OoOOoo.."

    So, ke HUKM la kami. Ayah dalam relax2 dia pun cuak gak.. Segala bumper dia redah! Dah la aku ni menaham sakit kat dagu & pinggang ni. Berdenyut-denyut! Naik keta lak bergegar-gegar. Adoilaa....

    **********************************************************************************
    pjg lah. lenguh nak taip & korang pun sure bosan baca pjg2. nnt aku letak kt next entry..
    tak, tak.. aku x postpone.. sekarang gak aku karang!!!