Apr 30, 2009

PERHATIAN: JANGAN KLIK SEMBARANGAN

bukan selalu aku capitalize kt title.. means, benda ni betul2 serius..

sll kita dgr pasal scamming thru website kan.. dpt email dr 'bank' klik 1 link & then, voila!! duit dlm bank 'pling!!' hilang tetibe...

hari ni aku terkena!!! tp nasib aku baik sket sbb AKU X KLIK APA2.

ni email yg aku dpt. link tu aku dh jd kan dia inactive. so xde hal kalau ada yg ter klik kat url tuh.. & aku highlight kan kat korang kat mana kekantoian diorang yg bengap ni. aku ckp bengap sbb diorang mmg bengap xtau cari keje yg berfaedah, tau nye nk menipu org aje!

************************************************************************************
from: CIMB Group alert@alert-select5.com <-- ade ke email bank guna camnih?
to: <-- kat sini mmg blank oke. bukan aku padam email aku. mmg xde nama recipient. sgt ketara ciri2 spam nyer..
date: Thu, Apr 30, 2009 at 5:53 AM
subject Alert : Account (Critical Problem)

Message ID -CF5280



Dear Valued Customer,

Our account security systems (ASS-#) has detected a security "threat" in your account as it was last accessed from a blacklisted location. For safety reasons, we have suspended access to your account pending your immediate reactivation.

Reactivate Now.
http://www.cimbclicks.com/ <-- kalau korang klik ni, korang akan di direct ke website ni: http://www.c-profile-results.com/CIMB-Online.htm-korang jgn mandai2 g copy url ni & letak kt browser!!

Please be informed that inactive accounts will be deactivated in less than 5min for security reasons. We regret any inconvenience caused. <-- ayat tu akan buat org gelabah & terus klik link tadi. cuba ko ckp 5 minit dr bila? ko tau ke bila aku nk bukak email nih????

Account Monitoring

CIMB Group
www.cimb.com

************************************************************************************

cam sial kan? so.. aku nk nasihatkan korang, kalau dpt email2 cenggini seelok2nya check ngan bank dulu. bank xkan send email cenggini kt customer dia.. benda2 emergency camni dia akan CALL.

so, mula2 skali korang kena:

  1. relax. minum kopi dulu
  2. korang mouse over aje kat link tu (xyah klik) & URL SEBENAR akan keluar kat bhgn bawah skrin sebelah kiri.
penat Bank Negara bagi nasihat.. Hotlink pun dok send msg supaya hati2 ngan menda2 gini.. haih... ikutkan hati nak aje aku reply kat email ni. atau, kalau aku kenal mana2 hacker, aku nk upah derang supaya hack website tu & telan website tu dengan duit dr account tuan dia!!

even aku x kena, tp geram tu tetap ada. aku mmg anti sgt2 dgn activiti2 scamming ni. org2 yg bekerja ngan scammer ni smer otak letak kt bontot, bukan kat lutut. sebab dh sll sgt diduduk2kan, sbb tu dh xde fungsi lg. kalau derma organ pun x layak! ni la salah 1 dr sampah masyarakat..

thn 2006 dulu, email yahoo & id ym aku yg 1st skali dulu penah kena hack gak melalui2 link2 yg cenggini.. habis segala kenangan *ceyyyy sejak tahun 1998. email address member toksah katalaa... leburrrr!!

so hrp2nya korang leh la sebar2kan kt kengkawan yg lain supaya hati2 bila dpt email dr 'bank'ai nih! kalau kenal mana2 hacker, tlg bitau kat dia.. aku kem slm. wat la apa2 yg patut..

Apr 29, 2009

up to you

adakah anda begini?? renung2kan & selamat beramal......




Apr 28, 2009

n the award goes to...*drumrolls*

*sengih2 naik pentas

"Hari demi hari... silih berganti... semalam & hari ini... tertulis lah sebuah episod!" - Jamal Abdillah; ABP 2008

errr sy x sangka akan dpt award ni. kedatangan sy pada malam ini hanyalah sekadar utk memeriahkan majlis saja. kalau menang pun, sy anggap sebagai 1 bonus.

pertama skali syukur ke hadrat Ilahi di atas anugerah-Nya.. mak ayah, keluarga & rakan2 yg sentiasa menyokong sy. terima kasih byk2. & utk yg teristimewa, kak shibam kerana menaruh kepercayaan kpd sy. terima kasih.

LIHATLAH DUNIAAAAAAA!!!

ok3, enuff wif the drama! sila lempang diri sendiri.

ler x sangka la plak kak shibam sudi bg award nih.. pdhal takat kenal dlm blog jer.. hehehe... tp akak mmg best! tengkiuverimachiiiiii!!!! hrp2 frenship ni kekal hingga ke jinjang selatan la yea.. ehhh kelas ko jinjang! apa barangggg.. kekal foreber n eber laa.. gitew...


Rule :
  1. Put this badge in your awesome blog
  2. Award this badge to 10 bloggers whom you think are inspirational and friendly
  3. Make sure you put the recipients name here, along with their links
  4. Let them know about this
aku rasa xsmpai 10 org pun yg kenal aku / tau aku ada blog nih.. ahaha!

dan colan2 nya adalahhhhhh...
  1. kak shibam - motifff aku pass kt dia balik?? bukan buruk siku yea.. ini tanda penghargaan ku kepadanya.. kelas!!
  2. mizzy
  3. nanad
  4. cikcum
  5. nazha
  6. roul
  7. kak di
  8. kahuna
  9. muse78
  10. mereka & keluarga mereka. even korang drop by this blog by MISTAKE, hukumnya wajibul ghunnah kena buat gak benda alah nih..
yg kenal aku berapa kerat je. yg belen2 tu suka suki aku je tag org! hoho!! lantakla. janji cukup korum.

"aiseymen.... you're my frennnnn...." - sudin time mintak 5 ringgit kt manager kemat hassan.

mau makan apa?

punye la arini kelam kelibut.. wat itu ini sampai ritual neskepe aku pun lebur...

janganlah berbondong2 ke LHDN

Lusa hari terakhir utk submit borang cukai (or wateva nama rasmi borang tu aku xtau) & aku plak still xtau no PIN aku ape. best! itupun baru smlm member bgtau deadline 30 hb! masak!!!

ni laa pesstaimm aku nk wat keje2 gini..

so plan2, nk call je laa org LHDN sbb x koser aku nk beratur panjang semata2 nk no pin aje. sudahnye aku kena wat online gak.. bukannya aku xpernah daftar sblm ni..

smlm nk call, lupa. hari ni nk call pg, lupa gak.. dh ptg2 sket baru tingat... ambik kau! line toll-free bz manjang.. aku try direct line, bz gak. sudahnya aku htr email! ntah bila nk dpt jwpn xtau ler..

pastu dpt auto-reply message. ada bg no fon lain dlm tu. aku try la call. suara mesin. xpe.. laaaast skali dia tnya, "adakah anda mempunyai kod info? jika ya, tekan 1. jika tidak, tekan 2." aku tekan 2. jawapan dia...
"maaf. anda memerlukan kod info, bla bla bla.." tuuuutttt...
siot!! ape ke heyy nyer nk btau smpi camtu skali.. awal2 ckp je laaa mmg nk kena ada kod info. hihhh... aku patah balik g pc, surf tenet. da la heavy traffic, so mmg lems sket laa connection kt website hasil tuh.

surf2, dpt kod info. aku pun xtau kod info utk ape. aku pilih kod info utk hulu langat sbb itu yg terdekat. call lg skali.

lps je aku masukkan kod info & sistem verify kan, tau apa yg aku dpt? alamat & no fon lhdn cawangan hulu langat yg kat jalan reko tuh. ITU SAJE.

dude!!! i need my pin no or at least sum 1 i can talk to... nape benda2 ni smer perlu masuk dlm telefon? aku fhm laa ni utk org yg xde internet. tp nape x letak dlm website terus info2 ni?? kenapa perlukan kod??? no tu bukan toll-free lak tuh...

tgh dok pening2 sambil memandang sayu senarai kod2 info ikut negeri aku terpandang kod jln duta. it triggers smthing.. ahah!! aku tingat sorang member aku KEJE LHDN JLN DUTA!

sepantas kilat aku call dia, tp masuk voicemail.. tukar no ke??

lantas aku sms sorang member...

Salam.. ****, ko ada no **** x? aku nk chk dgn yg dlm fon aku kot2 dia da tukar no..

Salam.. ***-****** no lama lg.

Eh sama. Hmm dia off hp kot. Aku nak tanya psl cukai ni. Huhu! cam tau2 je aku nak kacau...

tau xpe. ko la antara jutaan org yg menambah kusut kt kepala dia. dh la org tu nk kawin sabtu ni. dah, jgn kacau dia.

Hah? Nk kawen? Asal aku xtau?! Huhuu sedihla camni... Dia kawen dgn junior dorm aku lak tu.. Huhu!

ye ke? aku plak xtau pun tunang dia tu junior kita. hahaha.. da, kau jgn nak ganggu dia. bior dia bina hidup baru. hahaha

Huhuuhu... Xpela. biar kubawa diri ini ke lembaran sepi.. Ko kirimkan salam kt dia dgn ucapan, 'slmt... pengantin baru... Teng dendengdendendeng..Slmt.. Berbahgia... Slmt.. ke anak cucu... Slmt.. Sejahtera.'

Pi la, sepi utk mu.. hahaha.. apa da..

adoyaiiiii.... kalau xdpt gak ni, esok.. aku EL. =___='

*mesti ada yg tgh nyanyi lagu Selamat Pengantin Baru nyanyian Saloma skang ni..

Apr 27, 2009

apakah terapi stress anda?? part 2

semuanya pasal DUA je entri nih.. semua nk 2.

2nd wave attack..

x sangka benda2 camni leh jadi...

smer nya tanpa disangka2.. ingat x bila aku ckp psl expect the unexpected tuh?

n semuanya dtg berdua~

harini agak tertekan gak ar.. masa tgh lunch ngan besties, tetibe didatangi seseorang.. kenal kah dikau padaku?

owh jurujual rupanya.. dia pomot EDP 2 botol ngan harga agak murah.. bau pun leh tahan gak.. nama tepape konon baru nk establish ler ape la.. ntah apa dia 'cong' kat aku, belasah je laa.. kalau dia guna ilmu pukau (sebab dia calit perfume kt tgn kami), nmpk sgt x menjadi sbb kwn aku x beli. aku je beli.. hehehe...

masuk opis, tgh gossip & surf tenet wat keje, dtg lg rakan seprofession amoi td. kali ni, laagi murah & brand yg mmg femes. kalau aku sebut konfem korang tau! pun 2 botol gak! EDP gak! ape hari ni hari perfume ka? meja aku dh bau wangi dah nih.. hoho!

and laaaast skali (for now), aku dapat 2 gak benda... iaitu cheque! woohoo! gaji + claim MC. ada gak berkat nya aku x jd MC arini.. nk dpt gaji rupanya... mlm ni gak kena bank in! kalau esok, maknanya minggu depan laa baru clear!

heppi yeppi dey!!

hmm tetibe lagu ni kuar dlm palotak aku:

grey sky morning

Apr 26, 2009

apakah terapi stress anda??

orang berkulit putih pernah berkata (omputih laa..), "Expect the unexpected." dan itu ler ayat yg terngiang2 dlm pala aku masa aku berjalan di parking lot menuju ke kereta.

aku ke 1 pusat soping dgn 1 tujuan. merepair hp ku yg ngok ngek, bak kata kak shibam. klu jmpa yg berkenan, bli baru trusss... dan hasilnya adalah amat x aku sangka.

btw hp aku berjaya di selamatkan. berkat tgn seorang Dr kot.. almost givap actually... dia masukkan 1 testing simkad dlm hp aku, ehh elok lak dia detect... aku masukkan simkad aku, x detect lak.. obviously bukan sebab besi tempat letak simkad tu yg problem... so dia nk bagi aku trus tester simkad tu utk aku copy segala no. phone dlm hp.

b4 balik aku nk try 1 last time utk masukkan simkad aku dlm hp. mana la tau kannn... e'ehhhh bley detect!!!!! yeahoo!! thanx dude. dia x caj pun even aku lepak kedai dia adala lebih 15 minit kt situ.. lps tu aku singgah kedai sebelah, usha hp idaman hati sbb dia authorize dealer rasanya..

lepas usha2 & di saiko salesgirl yg kata hp idaman aku tu x ok sgt (ye kerrrr??) aku decided nk angkat gak tp tunggu gaji. huhu! tp 'terpaksa' amik ori set sbb takut ada problem later on & warranty utk AP set xcover pun benda2 yg penting cam bateri, skrin, etc. kalau amik ori, waranti cover segala2nya dgn kos RM0.

ok la. setel psl fon, aku g makan. lapar dowh.. dr pg aku x makan.. takat minum air stgh cawan & jemput2 seketul. gile! sambil makan, aku layan tgk org lalu lalang kt luar kedai. kedai tu xde tv & psg lagu cine & omputih jer... dh lama gile2 aku x lepak kedai makan sensorang. (rasa cam x pernah jer. haha!!) sambil2 tu aku baca buku. huhu!

aku ada 1 kepercayaan, bahawa retail theraphy adalah terapi stress yg paling berkesan. hehe.. siyes.. bila rasa tensen, aku rasa dgn bersoping je dpt wat aku rasa lega. xsemestinya kena soping berkoyan2. takat beli majalah pun jadi laaa... xguna menjerit smpi sakit tekak, tekan minyak keta smpi accident kena saman, di penghujungnya.. menyusahkan org lain.

ye laa bila dh sakit tekak, nyusahkan org yg terpaksa faham bahasa isyarat ko yg x bertauliah tu.. bila accident, faham2 snirilaaa berapa ramai yg terpaksa bersusah payah nk setelkan bermacam2 hal utk ko. bek g soping, paling2 duit ko sniri yg susut. bukan duit org lain. tp kalau soping giler2 smpi kena pinjam duit org tu, x sedar diri nama nya tu...

so, aku juz nk cari STOKING. tu AJE. melilau cari SOX WORLD. dh pindah ker? dh tutup ke? mana diaaaaa?? so, sambil2 cari kedai stoking tu.. aku tersinggah kedai2 yg aku ternampak cam hmm menarik je brg2 dlm tu. bila masuk kedai tu.....

  1. aku nak cari cd Greenday / Fabulous Cat --> yg aku beli cd Alanis & Jazmine Sullivan. (how??) aku dgr 1 lagu best the moment aku masuk Kedai Muzik Abdul Wahub tu.. siapa nyanyi arr? nk tanya kat kaunter ramai sgt org.. ms tu aku dh sambar cd Alanis dah.. bila dgr 2nd song, pun best gak.. isk, xleh jd nih... so aku tanya, dan amoi tu btau nama penyanyi tu. siapa Jazmine ni? sumpah aku x kenal & x pernah dgr nama dia. cari2 kt rak cd, xde pun.. tanya kat amoi tu blk, dia ckp, "tak de lg wor.. ini 1 saja tinggal.." hoho! "bleh x sy amik beli?" so cd & duit bertukar tgn.. rupanya tu cd feveret member staff amoi tu.. sorila kak, apsal x beli awal2?
  2. aku x rasa nk beli baju --> aku beli 3 helai baju dalam (bukan bra, tp inner shirt.. hehe). (how?) aku teringat yg aku dh lama xnmpk baju aku yg kaler hitam tu. ntah mana dia nyorok.. so aku decide, beli je laa alang2 tgh murah ni. aku bkn sll g kedai baju.. so angkat arr.. nmpk kaler lain, hmmm pekata angkat gak sbb aku rasa aku xde kaler2 ni.
  3. aku masih mencari stoking --> kedai tu xjual stoking tp kasut. aku ternampak 1 selipar yg aku pernah cari dulu. huh, mahal! rm29! aritu kat kiosk luar rm10 jer. letak balik. so aku beli sandal utk g kenduri / keje 1. xsampai rm29 pun.. *yes aku mmg kedekut kt diri sniri.
  4. aku lalu 1 kedai hadiah. teringat besday besfren aku baru je lepas.. --> beli hadiah utk besties, siap balut terus. sng keje aku.
  5. teringat panty liner da nak abis.. g watson lah! --> beli panty liner serta refill compact powder, facial wipes & listerine. masa nk bayar dpt free gift kau!! coklat belgium bentuk hidupan laut tuh.. *yg beli last time pun x makan2 lg.. =__='
  6. jumlah kerosakan = tak berani kira. duit yg terlebih cucuk ms nk beli repair henfon pun aku dh masukkan dlm acc bank balik!
setelah bertawaf 4,5 kali masih x jumpa2 SOX WORLD, aku pk baik aku balik aje. agaknye dia da pindah kot... dekat 4 jam++ rasanya aku memborong mencari.. nnt aku kirim aje la kat adik aku kt melaka tu. beliau byk koleksi stoking. kalau xmau aku amik dia nye wat harta, adalah lebih baik belikan utk aku sepasang 2. nnt aku bayor lerrr....


sblm smpi rumah aku singgah beli kueteow mihun sup yg mak aku pesan & burger utk diri sendiri. bleh lak brader tu lupa aku nyer order. huh!

blk rumah, layan Piala FA. yea yea Selangor menang!! x sesia aku menjerit & menyeranah pemain2 bola yg adakalanya cam, alahai.... sedih! terasa lembut balik tapak tangan yg agak kemerahan td.. hoho!

pd player kelantan, jgn sedih bila x dapat g manceste~ mana tau bos korang baik ati, dia bg gak korang gi.. melopong ler player negeri lain. hoho!

Apr 24, 2009

memori angkat-mengangkat part 1

tetiba je aku teringat kat koleksi adik-kakak-abang angkat aku.. bukan anak angkat mak ayah yea.. tp insan2 malang terpilih yang melantik/dilantik oleh aku. macam rasmi nauuu..

alaa jgn nk tipulaaa kalau ada yg ckp, "eyy ape ini?? saya x pernah la nk ada adik/kakak/abg angkat.." tiap2 pelajar kat malaysia ni (kalau ada yg skolah oversea tu terkecuali laa sbb aku xtau senario persekolahan kt sana), MESTI ada at least sorang. kalau x de yg rasmi pun, secret admire (SA) di convertkan jd saudara angkat. mcm laa x cukup adik badik kat rumah, kan? kalau anak tunggal tu lain citer laa.. tp apa nk buat.. dh jd epidemik.. *giler kau bahasa DBP kuar..

cam aku, sejarahnya (macam tokoh politik la plekkk) bermula dr aku Darjah 1. hebat x??? maklumlaa aku kan kiut ms kekecik.. haha!! aku g skola ngan 2 org bodyguard abang. darjah 3 & 4. Tahap 1 kan abis skola lg cepat dr Tahap 2. so aku akan selalu menempek kt tepi pintu kelas abg aku yg darjah 3 tu. (mebe sbb kelas dia kt tgkt 1 so aku sronok naik tangga g kelas. rasa cam da jd budak besar! apa barang main ngan rakan sebaya. jadi bahan gossip abg aku adalaa karang! siyess abg aku yg darjah 4 tu suke sgt2 gossip kan aku ngan dak laki kelas aku. ngok-ngek tul!)

tp lama2 aku fedap sebab kwn2 abg aku suka ngorat kacau aku. ada sorang tu nama dia Razman. dia sker ngicak cekedis aku.. tarik beg aku bila aku nk berjalan... kekadang lg zalim dia sker tarik ponytail aku. abg aku bukan nye nk tlg slmtkan adik dia ni, tlg gelak adalaa!!

razman ada seorang kakak bernama rozita. dia berumur 12 tahun. eh dh mcm ayat buku latihan lak! aku selalu kepelikan kenapa kak ita ni sukeee sgt tarik2 tgn aku.. bwk aku jumpa kawan2 dia kt kelas.. aku maluuu sgt sbb aku x kenal pun kawan2 dia. dan mereka selalu gelak2 sambil berbual sesama mereka. aku xfaham laa bahasa budak darjah 6 yg aku rasa sgt complicated utk otak darjah 1 aku digest.

rupa2nya kak ita ni sker kat aku.. hepp! kami bukan lesbo keyh... maklumlaa aku kan comel.. cam amoi katanya.. *pengsan! aku x igt ape yg telah dilakukannya pada aku, tp seingat aku sll laa lepak sama2 & main2 kat skola masa tunggu arwah abah dtg pikap. paling penting, menyelamatkan aku dari Razman! kalau bukan sbb jd kakak angkat aku, motif aku nk kenal budak darjah 6??!! budak kelas sebelah pun ada yg xkenal, ini kan plak senior2? wahh senior gituu..

okla aku nk smbg wat keje.. nnt aku smbg kisah angkat-mengangkat yg lain plak...

kenapa bila kita jumpa doktor, dia tanya "ye.. sakit ape?"

smlm htr fon aku jumpa Dr Jason. dia ckp selit kertas je setel laa problem.. aku ckp dh try dh tp xleh.. so lepas borak2 ngan amoi tu psl fon idaman aku tinggalkan fon & g mkn dulu sbb lapo sgt. b4 tu aku tukar bateri fon mizi masuk fon aku sbb bateri aku leh lak kong (pdhal pg tu full bar! agaknye sbb aku on-off 100ribu kali kottt..).

so time makan tengah borak2 psl function fon.. aku nyer ada voice recorder, so mizi nk chk la fon dia nk test record suara buat ringtone sniri.. haha!! skali, hoi manede bateri daaa.. yg ni kong! bateri dia kat kedai.. hoho!

so lepas makan aku nk g tukar balik bateri tu.. org kedai tu sure ada bateri spare lain kalau dia nk test fon aku kang.. nama pun kedai hp! skali amoi tu ckp, "suda siap!" hoh.. kejap nyer! dia ckp selit kertas je nnt. hmm ok la.. eh, berapa caj? FOC jer. hehe.. ye laa bukan dia godek2 apa sgt pun.. dia juz letak cam perekat kaler hitam yg agak tebal kt ats slider sim kad tu.. ala2 nk tekan kot kasi simkad kena kat detector dia..

blk umah, aku caj dulu fon tu.. mlm nk ON, INSERT SIM jugakk.. hmm xper.. esok aku selit lebih byk kertas..

so, harini kt opis aku jadi doktor. asal ada masa terluang, aku godek2 fon tu..


selit kertas, udah.. lekat ngan selotape, sudah.. hasilnya....


NAN ADO!!!!!
:((

Apr 23, 2009

siapa nak belikan saya henfon baru?

sejak semalam fon aku wat hal.. ecekeli dr bulan2 yg lepas lg dia dh wat hal.. xleh nk charge. smpi aritu aku htr masuk wad jumpa Dr. Jason. Seminggu gak la kena admit. itupun sebab bila Dr call no yg aku bg utk dia bg update psl fon, 'org tu' x angkat2.. huhu!

menurut kata Dr, IC dia ada problem, so kena tukar. terbang la RM60. *bukan org je yg ada IC skang.. henfon pun ado! yg peliknya, aku tanya Dr kat area opis aku ni, katanya software problem.. mana 1 yg betul ni hah??

skang ni, tiap2 hari aku MESTI kena charge fon. even aku jrg sgt2 call out / sms. dh tua pencen la nk hadap benda2 gini. xkuasa nk layan nox! sket2 berbunyi2. sket2 berkelip. kalau dulu, tertinggal henfon kat umah, jauh mana pun sanggup patah balik. sepanjang jln dok menyumpah2 asalla henfon tu menyorok smpi aku lupa nk ambik! *boleh, salahkan henfon lak eh? kau yg rabun.. pelupa plak tu! makan lg sup semut byk2..

skang ni, lantak ler kau di sanaaaaa.. mlm kang aku check KALAU ada org call/sms. punyelaaa xde org pedulikan aku smpi call/sms pun bleh kira kannn.. *motiffff ko bg ayat hina-dina bagai...

tp mlm td dia wat lagiiiii... ptg smlm bateri low gile & aku plak da nak balik.. so plan2 charge kt umah je la memandangkan in-car charger aku pun dah almarhumah.. bila sampai umah, dah tentu laa fon tu dah OFF sniri sbb dh xcukup nafas. so xpela.. caj je laaa...

b4 tido, aku nk psg alarm. aku try la ON kan balik fon tu. *yee alarm aku adalah fon aku. miskin kan, smpi xmampu beli jam loceng. plis, jgn belikan aku jam loceng sbg hadiah besday okeyh~

sampai naik kematu kebas jari aku menekan2 button merah utk ON kan henfon. balik2 yg keluar 'INSERT SIM'. hoi, sim kad aku mmg dah kat dlm laa... tlg laa detect!!! aku siap selit kertas in between bateri laa... dok cabut-pasang simkad laa.. smer nye menemui kegagalan. benci aku!

last2 aku biar je fon tu ON dgn perkataan plg dibenci tu & 'Emergency Call only' kat skrin. aku tido dgn harapan, alarm akan berbunyi sbb ia mmg merupakan panggilan ejemensi utk aku bgn pg nnt.

nasib baik kau bunyi. tp aku tetap terlajak tido. ye laa, aku x cukup tido sbb nk melayan simkad yg xdetect2 tuh.. *tetap nk slhkan fon~

Apr 22, 2009

HAPPY EARTH DAY!

muah! muah! SELAMAT HARI BUMI~

Captain Planet to the rescue!! - part 2

ok mari kita sambung...

AIR-COND

  1. elakkan pasang / install air-cond kat area yg kena cahaya matahari secara direct. nnt air-cond korang takat suam2 kuku aje laaa.. haha! xla.. nnt lg byk tenaga dia kena guna utk sejukkan korang.
  2. tutup pintu & tingkap bila pasang air-cond. klu bleh langsir. blind smer kasi tutup.. nk sejuk kannn..
  3. utk setiap 1 degree celcius lebih sejuk, penggunaan tenaga akan meningkat 10%.
  4. utk waktu malam, set air-cond kpd low cool & guna timer utk padamkan ia sejam b4 korang bangun tido.
  5. kalau bleh, guna film anti-ultra ungu kat tingkap yg terdedah pada cahaya matahari yg kuat.
  6. seelok2nya guna kipas aje laaaa...

PETI AIS
  1. gunakan saiz yg bersesuaian ngan keperluan seisi rumah. jgnlaa dok berdua tp peti ais gedabak besar 3, 4 pintu~
  2. pastikan pintu peti ais sentiasa bertutup rapat.
  3. seeloknya kat ruangan simpan makanan, suhu dia dalam 3darjah sudey.. kat freezer, haruslah zero.. setiap suhu lebih rendah, maknakazaaa peningkatan 5% terhadap kos penggunaan. lg rendah suhu, lg byk tenaga diperlukan.. gitew..
  4. mcm air-cond gak.. jauhkan peti ais dr tmpt yg bleh kena direct sunlight / tmpt panas (oven, dapur, penunu bunsen, pendiang api [ada ke org kt mesia guna pendiang api??? kt cameron ada kot..]).
  5. jgn letak makanan yg tgh panas dlm peti ais. sejukkan dulu.
  6. jgn sumbat memacam dlm peti ais sampai makanan tu ssh nk 'bernafas' dlm tu.. ini utk bg udara sejuk tu circulate dgn baik x tersekat2..
  7. defrost kan makanan yg beku kat bhgn bwh peti ais (food section, bukan bwh peti ais tuh..) sehari b4 korang masak dia.
  8. kalau balik kg ke g vacation lama2 ke, kosongkan peti ais kalau bleh & tutup suis.

MESIN BASUH
  1. penuhkan mesin basuh ngan baju. kalau takat 3, 4 helai basuh guna tgn je laaa.. xde maknanya basuh sikit, bleh jimat air & lektrik.. lg banyak guna & terbazir adalaa...
  2. guna air sejuk / suam utk basuh & bilas.
  3. keringkan baju di bwh sinaran matahari / udara yg bersih bila ada can..
  4. kurangkan dry-cleaning

GAS
  1. check2 la sll peralatan dapur gas tu.. kalau bleh 6 bulan sekali. kdg2 kan pembakar tu nyala separuh jer kan... even gas byk lg..
  2. kalau masak dgn gunakan microwave oven & slow cooker, kita dpt jimat minyak sebanyak 70%.
  3. pressure cooker dpt jimatkan 2 per 3 tempoh memasak, jimatkan tenaga & kekalkan kesedapan makanan tu.. (klu masak sedap laa kan.. huhu!) khasiat sebenarnya..
  4. guna periuk nasi yg sesuai saiznya dgn bilangan anggota keluarga anda.. ini, orangnye 4 orang tp guna saiz besar nyer.. bazir tenaga! xtau laa kalau sorang makan 2 pot nasi kan...
  5. jgn masak terlalu awal dr time makan korang. nk panaskan lauk sebenarnya membazirkan tenaga.. lg pun, bak kata adik aku.."huh, lauk da x fresh!" aku panggg kang! makan je la!! *tp tu duluuuuu...

PEMBAKAR DAPUR GAS
  1. ejas api & elak dr api menyala smpi kena tepi periuk. konon2 nk jd cam chef kt Hell's Kitchen laa? xde maknanya~ bazir jer! lebih dekat mknn tu ngan api / grill, lebih cepat masak. jimat masa & tenaga.
  2. tutup periuk/pan bila memasak. ini leh jimatkan masa & kos minyak sebanyak 4x.
  3. kalau kena panaskan makanan, seeloknya panaskan atas api kt dapur gas daripada guna oven & mangkuk casseroles.
  4. if nk masak air dlm cerek / pan, letak air secukupnya. jgn lebih2..

Oven & Grill
  1. plan menu anda utk gunakan oven secara optima. cth: kalau tgh roasting / baking, bhgn bawah tu leh masak fruit pie, sosej ker.. apa2 yg sesuai laa..
  2. gunakan grill semaksima yg bleh.. bakar sekali byk ler.. bukan sket2..
  3. jgn pre-heat oven terlalu lama. 10 minit sudey...

WATER HEATER
  1. bila x guna air panas tu, tutup pilot light dia.
  2. selalu2 la check water heater tu utk keselamatan & efficiency.
  3. kepala shower yg jenis low-flow boleh jimatkan air & tenaga. mandi pun layannnn jer...
  4. pilih peralatan water heater yg ada label energy saver.

let's save the earth.

"The Power is Yours!"

Captain Planet to the rescue!! - part 1

EARTH!
FIRE!
WIND!
WATER!
HEART!

Captain Planet, he's our hero
Gonna take pollution down to zero!

eceyh.. semangat tol~ taukah korang pd setiap 22 April setiap tahun, segelintir penduduk bumi meraikan Hari Bumi @ Earth Day. ape itu? sila g sini atau sini utk maklumat lanjut.

so, sempena hari yg jarang / x pernah kita dengar ni (padahal, thn depan genap 40 tahun Earth Day ni dilancarkan. *nyuruk dlm tempurung!) aku nk share tips2 utk selamatkan bumi.

"By your powers combined, I am Captain Planet!"

JIMATKAN PENGGUNAAN ELEKTRIK
  1. pastikan semua suis ditutup bila x guna.
  2. gantikan peralatan elektrik yg ada Energy Label Gred 1 / 2.
  3. kalau boleh, gunakan automatik timer utk elakkan pembaziran penggunaan elektrik.

PENCAHAYAAN
  1. gunakan lampu seminima yg boleh. xperlu laa 1 rumah nk pasang lampu tp cuma dok berdua / sorang2 dlm rumah (kes baru lps tgk citer hantu kt wyg la nih..).
  2. kalau boleh guna cahaya matahari selagi boleh. di sini perlunya tingkap yg byk ye encik2.. bukan nk suruh bukak bumbung yea..
  3. guna mentol yg energy-saving. dia lebih sejuk sbnrnya.. cth cam mentol halogen, tiub fluorescent & mentol CF. (igt rumah je ada CF?). mentol CF ni dia bg cahaya yg warm, terang tp cuma guna 75% tenaga aje & tahan 10x lebih lama dr mentol biasa.
  4. pastikan mentol tu bersih utk kecerahan & biasan yg maksima.
  5. guna mentol yg rendah watt kat tmpt yg xperlu sgt cahaya yg terang.
  6. tutup lampu bila xguna. klu bleh tampal sticker "Jimat letrik wey!" kat tepi suis.
  7. guna 'dimmer' / pemalap cahaya kat mana2 yg boleh kecuali kat lampu fluorescent
  8. untuk sarung lampu meja, (betul ke sarung? lamp shade omputih bilang) guna kan yg x legap - yg boleh tembus cahaya
  9. hiaskan ruang utama rumah korang ngan warna2 yg terang / boleh biaskan lebih cahaya so tayah laa guna byk sgt lampu..

KOMPUTER
  1. set PC ke mode hibernation / standby bila diperlukan.
  2. tutup suis printer bila xguna
  3. off kan monitor bila korang kuar opis walau kejap. screen saver lawa2 tu takat save energy xsampai 10% pun. tutup terus monitor. sonang!
ada byk lg tips2 berguna yg aku akn boh kat next entry. utk peti ais.. mesin basuh, air-cond dan lain-lain. benda2 ni kdg2 kita sll nya buat, tp kdg2 terlupa... adatla tu kan.. so lps ni hrp2 kita lebih alert, okeyh...

"The Power is Yours!"

....bersambung....

Apr 21, 2009

nak kawen tapi x jadi

pg td aku dgr Era. ada segmen Merisik Khabar. aku pikir segmen tu nk call org2 yg dh lama hilang khabar berita ke ape ke.. rupa2nya segmen luah perasaan.. (??!! aku still x faham relevannya..)

anyways.. Pak Nil dpt 1 sms dr sorang pompuan.. katanya... (lebih kurang je laa ayat dia)
majlis perkawinan saya yg dirancang 1 mei ni dh dibatalkan. camne ni???
Pak Nil terus call pompuan ni.. and this is the story...

Aini berusia 24thn, masih belajar (final year) di 1 institusi pengajian tinggi. Aini dh kenal ngan tunang nye ni 7 thn. diorang plan nk kahwin 1 mei ni.. persiapan smer dh siap bagai. kad smer dh hantar. dia setelkan urusan perkahwinan dia awal2 sbb ada final exam b4 majlis.

2 weeks b4 the wedding, tunang dia tepon, and called off the wedding. (wth!)
alasan: sebab diorang dah TAK SESUAI. tp alasan yg sebenar, mamat tu dh smbg balik ngan ex dia. (xpasti bila start 'skandal ngan ex' ni..)

Pak Nil suruh diorang bersemuka instead dlm fon aje.. but Aini ckp faktor jarak buat benda tu x possible sbb dia skang tgh final exam. xkan nk fly camtu aje, ye tak? so skang, apa yg dia leh wat redha aje la.. & alhamdulillah hikmah di sebalik peristiwa ni muncul cepat. dia dpt offer smbg belajar kat France dr British Council. dia ckp klu dia kawen gak, mebe dia xkan g. (hofkos)

aku dgr suara Pak Nil cam sebak jer.. ye laa... lg 2 minggu beb.. smer dah siap.. tp kira nasib baik kena 2 minggu b4 wedding, bukan hari nikah tu sendiri cam sorang pemain bola kelantan kedah tuh..

but then.... alasan lelaki tu sangatlaaaaa x sesuaiiiiiiiiiiiii okeyh... dah la pompuan ni yg 'ubat luka di hati' ko lps clash ngan awek ko dulu... skang ko buat dia camni lak. nmpk sgt rebound nyer.. gelojoh~ yg si ex gf tu pun 1 'bijak laksana'. dah tau mamat tu dh bertunang, yg menggatal lg naper?? for the sake of true love? _____ la... *sila isi dgn perkataan yg sesuai.

yg aku xleh blah bila Aini ni bg ucapan kt ex tunang dia...
Abang.. (still pggl 'abg' lg? kalau aku, sebut nama penuh dgn bin2 skali aku ckp!) sy doakan abg bahagia.. bla bla bla ucapan yg common kita dgr..

sempat lg dia ckp yg mmt tu baik sbnrnya... kalau dia baik, dia xkan tinggalkan anda.. this is not just about u, honey.. ini melibatkan maruah keluarga jugak.. duit boleh dicari.. kasih syg boleh dipupuk.. tapi maruah??

mmg kita kena buang yg keruh, ambil yg jernih.. baru kukuh peribadi. xperlu nk berperang2 bagai. but i hope, u'll redeem your dignity & tuntut balik segala2 yg patut dituntut! igt sng2 dia ckp, "kita tayah kawen la ehhh" n terus jalan santai tgn sebelah peluk pinggang awek blah camtu aje??

1 ayat keluar dr pala aku bila dgr luahan minah ni..
Jantan xde telo!

Apr 20, 2009

hutang lama dah nak berlapuk... ada hati nk tambah yg baru?

aku xsedar rupa2nya hutang aku menimbun terlonggok kt tepi katil. hmm camne hutang leh ada kt tepi katil lak? selain dpd hutang baju2 yg nk dilipat tu.. ada lg hutang yg berbulan2 aku xlangsaikan lg. *maap cik pitipiti-anne, lain bulan saya bayor ehhh.. ni bukan pasal anda!

aku rasa, hujung tahun pun lum tentu dpt langsai~ hutang ape? nih hutang nih...

punyela berzaman aku nak habiskan. kalau dolu2, 1 malam leh habis. tp skrg, 1 mukasurat pun lum tentu aku sudah kan!

2 buku dr bawah tu buku member aku. yg no. 2 tu aku dh selamat setelkan. yg bwh skali tu, adoyai.. aku nk pegang sambil baring pun xlarat! adala dekat 1000 page kot novel tu. aku pun xsure. kalau dibuat skala, baru 0.005% kot page yg aku baca.. huhu! itupun ada yg aku skip page. jln cerita lambat sgt la.. *cakap jelaa ko pemalas...

mebe sbb dlm citer ni xde watak hero yg hensem, bekerjaya hebat plg2 koman pengarah urusan di usia muda, kaya dgn harta makbapak, anak emak, masih tinggal bersama keluarga, dlm masa yg sama kaki perempuan, serta berlagak & ego - membuatkan aku meluat & berkobar2 nk habiskan sbb nk tgk apa jd pada lelaki yg ego tu. even ending dia aku leh agak.. sure dia akn jd lelaki paling lembut hati dgn wife dia setelah melalui perlbagai liku & rintangan alam berumahtangga. cliche sungguh!

buku yg 1st & 3rd tu aku kuarkan dr bawah katil.. dh dekat berhabuk rasanya! jgnkan plastik cover yg x bukak lg, buku tu elok lg berbungkus ngan plastik MPH dgn resit skali ada dlm tuh! *resit tu yg paling penting!

paling latest aku beli, yg 2nd from top. novel tu mmg dh lama aku cari. manjang xde stok aje.. aritu g MPH, hambik ko berlonggok2!

disebabkan hutang yg semakin menimbun tu, aku decide, aku MESTI baca at least 1 page sehari. (kalau ganti ngan Al-Quran kan lg bagus... *leleh...) itu x masuk lg buku Dialog Bersama Jin Islam yg baru suku aku baca..

so, aku amik buku yg paling atas tu & bawak ke mana2 aku pegi dengan harapan, aku leh baca bila ada masa terluang. HARAMMMM!

ko ingat ko g mana2 naik bas?lrt?teksi? kengkonon sambil tggu 'drebar' sampai ko leh layan semuka dua??? the only time 'masa terluang' yg ko ada, masa traffic jam. di mana ko memerlukan tahap konsentrasi yg tinggi bg mengelakkan Q dicilok pemandu2 mesia yg agak kiasu terutama di waktu pagi!

gitewww kata hatiku..

1 lg masa terluang yg ada, lg 2, 3 minit b4 terlelap. kalau sehari 1 page, stgh tahun la kot baru habis 1 buku.. isk!! aku kena rajinkan diri mcm time skolah rendah dulu! di mana buku adalah teman karibku! hmm mebe aku perlu beli spek yg berbingkai tebal so aku lebih feel mcm seorang pembaca tegar??? *A-LOOK, kita bakal berjumpa lagi!

kalau la mak aku tau 'aktiviti' aku nih, sure dia akan ckp, "hutang puasa ko bile lak nk bayar??!" TT__TT

bila urat dalam otak menari

aku rasa mata aku dh pedih2 ni.. lama sgt menatap screen monitor dr pg. & dr pg gak laa aku x bgn2 dr seat sejak balik dr meeting. *agak2 bontot akan lebih membesar bagai johan x???

semua nya bahana terlupa ada deadline design harini!

ptg jumaat aritu sedap je aku memblogging.. surf sana sini.. borak2.. segala. dh ptg2 sket tergerak lak hati nak belek sekeping kertas putih yg terdampar di sisi meja. kertas lain byk bersepah, tp kertas tu gak aku ambik. sebab kertas itu diberi nama JOBSHEET.

aku tgk2 jer benda alah tu, aku terus menjerit, SHIT!! (tp dlm hati je)

deadline: 20/4. tgk kalendar.. deym!!!! isnin!!!

mana sempat aku nk pk design dia nih... even draft layout dh sedia, tp ttp kena pk idea utk finalizekan flyer nih.. tetiba otak aku blank!

pg nih, belum 9.30 lg aku dh start wat research utk idea & resource. dgn kata lain, usha design org lain & cilok mana2 yg perlu. nk idup babe~

sudahnya, skype conference aku x berapa nk layan.. dlm meeting pun aku wat muka ketat. dlm pala dok pk, design apa nk buat! sian kengkawan opis.. aku wat dek je ngan derang. biasala.. monday blues, babe...

bleh plak dlm meeting ada 2,3 jobsheet nk diserah. adui... pening aku. selagi yg arini nyer tak lepas, aku xmo amik pusing. tp deadline tetap salin... sakit!!!

akhirnya, 4pm keje berjaya disiapkan! phew~ baru dpt tarik nafas lega. baru dpt berfikir dgn normal. kalau x, dr td dlm pala dok pk konsep yg asik bertukar2 aje! hrp2 approve! aku dh kering idea dah wey!!

bila aku emo, org garu kepala kat sebelah pun aku rasa annoyed. apatah lg kalau ada yg bersin tp jenis yg xlepas habis. jenis yg, "huh..chit!" cam dia tutup idung, mata & mulut bila bersin supaya bersin dia akn berbunyi lebih 'senyap'.

dan skang aku lapar sbb rupanya aku cuma makan sandwich 2 ketul & nescafe secawan sejak pg td. best~

Apr 17, 2009

ada rasa nk bela anak angkat?

hmmm org ckp prosedur nya susah.. mcm2 syarat kena. ngalahkan Degawan lak.. nk kena tunggu turn... interview lg (ok, ni aku tgk kat One Tree Hill. kat mesia ni aku xtau caner)

skang, ada cara yg lebih mudah & cepat! jgn risau.. aku bukan agen penyeludupan budak okeh.. tp aku ada jalan yg bleh bertindak as serampang 2 mata. iaitu dgn meng 'adopt' anak orang utan!

ala bucuk2..... malu2 eyhhh...

weyh seriess babe!!! apa salah ke?? aku x main2. dia mcm kempen adopt-a-tree tu jugak la.. bukan korang kena bwk balik orang utan tu & susukan dia bg makan smer... apela~bukankah ia spesis yg terlindung di bwh Akta Perhilitan (yg ni aku suka2 letak. yg pastinya orang utan ni bukan cam kera yg bleh dirantai bwk naik beskal keliling kampung!)

korang derma RM180 pastu korang akn dpt orangutan adoption pack. dlm tu ada sijil, newsletter, gmbr baby org utan tu, dgn short story sket psl sejarah org utan jat sepilok. benda ni under Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre. lps 6 bulan korang akn dpt update pasal baby tu.. heee cam menarik, kan?

so disamping korang menderma utk ank org utan ni, korang dpt gak laa merasa feeling2 ada ank angkat walaupun jauh nun di sabah.. at least ada gak reason korang nk g Sabah.

klu org tanya, "nk wt pe ko g Sabah?"
bleh la ko jwb, "mau jenguk anak angkat aku, bah...."

ini cuma sebahagian dpd green project aku... aku xrasa ia membazir. terpulang pada memasing utk menilai. jgn smpi anak cucu korang samakan orang utan tu ngan homeless yg tido bwh jambatan plak sbb spesis orang utan dh pupus masa tu..

utk join, korang leh g sohoKL this weekend utk daftar.

oh, hiburan? mesti ada.. biasala org mesia ni.. jgn risau.. ada punye. free lagi.. (melompat kau ehh..) ada ROCKIN’ FOR THE ENVIRONMENT. check kot2 ada artis feveret korang ada..
Doppelganger Open Mic Open Stage presents acoustic performances from 4pm to 6pm by Benchmarx, Five States of Mind, Markisa and Peter Brown, Yuna, Ida Lisa, Wani Ardy, Maleena, George Wong, Funkcoustic, Crowd of None plus Jungle Drums and Percussions and open mic! More details here: www.doppelgangerkl.blogspot.com

kalau xdan, korang leh g website ni gak utk maklumat lanjut (psl org utan tu), okeh?

hmmm agak2 Captain Planet ada dtg x utk memberi sokongan??

Apr 16, 2009

xde yg lg besar?

patutnya training smlm kol 11, tp ada org guna lak bilik tu.. kimboon lupa nk book.
"next time will book... no experience.."
so, postpone to 4pm. bila dh ptg, ada laa yg mintak kuih. nasib laa dpt bos baik ati.. dia ckp dia ada belikan karipap, some kuih. so, lps aje training, kitorang serbu ler pantry. masuk2 je smer terjojol bijik mata.. holy smokes!!!


Legend:
pirang goseng = pisang goreng
cilukut = cekodok
cucuk udang = cucur udang
ni smer nama2 kuih yg budak2 sini dok bahan bila ada yg slh sebut dulu2 & terus lekat smpi skang...
so, rasanya korang tau la kan kenapa kitorang terjojol bijik mata bila masuk pantry....

org ckp, keje gomen ni relax...

betul ke? sempat berbisnes online.. sempat berforum.. haha! swasta pun apa kurang nya.. sama ajer.. cuma mentaliti masing2 yg menilai & seringkali kita dijamu dengan pandangan skeptikal umum bahawa pekerja gomen ni byk mkn gj buta dr yg betul2 wat keje..

jrg kita dgr cerita kak nam2 di luar sana bila pergi kaunter awam disapa senyuman manis & ayat berbunga2 sapaan mesra. yg selalunya kena tunggu lama sbb officer tersebut g minum.. pastu muka ketat gile, ckp pun nak tak nak aje.. tp kali ni aku bukan nk buat cerita. ni pengalaman sendiri. aku nk mintak surat beranak aku sbb yg lama hilang ntah ke mana *huu syg nyer!!

dr kol 10 ke 11 tah aku menunggu.. sampai nk dekat kol 2/3 baru setel. itupun sbb pakcik yg jaga no giliran tu pelik tgk apsal aku lama sgt kt kusi tuh! nk aircond free ker?? rupa2nya officer g makan x balik2 n b4 dia g melahap, dia x submit borang aku keyh! dah la x mintak maaf.. *pakcik tu plak yg mintak maaf kat aku~ muka makcik tu toyer je tanpa rasa bersalah jln melenggang kangkung busuk masuk pejabat. padahal benda tu leh setel dlm 15 minit jer. takat retrieve data & print. tu je!! ehh ter emo plak.. yelaa xpasal2 aku kena EL hari tu. elok nk hafday kena fullday terus! bos aku masa tu bukan jenis yg terima apa jugak alasan kita bagi.. dah la total AL aku xsampai separuh dr AL penjawat awam!

okla.. let bygone be bygone. aku spray bygone tu kang, apa pun x dapat!

semalam nyer cerita.
kakak HR kt HQ mintak tlg kat aku, tlg buatkan PDF form yg dia dpt dr MOHE jadi fillable punye.. means kita leh key in terus data dlm PDF tu n terus print. so xyah la tulis tangan tuh. aku igt setakat 2,3 muka.. leh la ampun..

tp bila aku dpt 3rd FILE, ada 13 m/s! *telan air liur jap. aku dah la ada deadline lain nih.. taper..taper.. sabar.. tp makin aku edit borang tuh, makin laju aku geleng kepala, makin kuat aku hentak mouse.

  1. MOHE ni.. kalau dh tau manusia ni ada mcm2 jenis handwriting.. kdg2 tulis tulisan besar pun ada yg xleh baca gak huruf2 dia.. kenmain lagi dulu nak e-government la.. paperless la.. borang pun skang smer leh donlod/submit online jer. KENAPA XBUAT FORM TU JENIS FILLABLE ON THE FIRST PLACE??? kan ke nnt memudahkan awk nk proses borang tuh.. xkan korang xde Adobe Acrobat 6.0.. korang kan kaye. beli la wey.. x rugi pun la.. skang dh version 9.0 dh pun.. peruntukan jabatan masing2 kenmain lg. siap xleh tinggal belen, kalau x tahun dpn dpt lg sikit! pekata htr staff g kursus MS Office? bukan mahal pun..
  2. bleh tak korang kalau buat borang yg guna table, tolong sekalikan point/header table tu ngan column2 bawah dia? means 1 table tu dlm PAGE YG SAMA. bukan sekerat2 smbg kt page lain. kalau dah tau xmuat, ENTER ajela to the next page,syg.. atau lg bagus tekan Ctrl+Enter, so automatically section tu akn g kat next page so bila korang alter/edit page sebelumnya tu, content kat next page x terusik/ter turun ke bawah.. *xpasal2 bg tips kat sini
  3. and bleh tak buat form tu kemas2 sket.. tebal line tu kasi la sama rata. bukan stgh tebal stgh nipis..
  4. page orientation aku tgk smer landscape.. tp table dia dlm stgh page je lebarnya. mcm dia campur2 lak landscape ngan portrait. text ada yg panjang smpi hujung, ada yg smpi stgh page je pastu dh g the next line..
  5. aku terpikir gak, mmg cmni ke format document diorang? aku ke yg ketinggalan zaman dlm bab2 documentation nih???
  6. alahai susah la nk explain, korang layan je laa gmbr2 yg ada kt bwh nu..
haih.. aku ni dh mcm lecturer IT la plak.. benda camni kalau htr kt bos aku, siaplaa telinga tu. tadah siap2 eh.. yg aku pelik, supervisor dia x check ke before submit? and tukang buat ni pun 1. asal boleh aje ko buat borang ni. benda ni nk digunapakai 1 malaysia. nnt kawan2 ko jugak yg kena proses. udah2 ler zaman kertas dulu korang jegil2 bijik mata nk baca tulisan org. skang dh zaman atas-talian dah.. manfaatkan laa kelebihan yg ada ni.

time bonus kenmain claim nak byk aje.. tp kualiti keje? lu pikir la sendiri... jgn lak nk ckp kitorang dengki korang dpt bonos kitorang x dpt.. tp igt balik that u're paid to serve the people, so the people deserve to complaint wateva yg diorang x puas ati. coz benda2 tu akn dtg blk kat korang gak nnt. if u did well in the 1st place, korang gak yg sng hati di kemudian hari.

ah layan je lahh.... zass!!


xleh ke sekali kan 1 table tu kat next page aje?




point nyer tertinggal kt atas la pulok... border line tebal nipis smer tapao~



pastu column tgh2 tu bleh plak x merge ngan row atas. kan ada space lg.. =__='



kak, ni cemana bos saya nk sign nih.. byk bebeno line nyer... adussss... kt bhgn nama besor gedabak la pulak spacing akak bg.. bos sy bukan budak tadika kena tulis besor2...



yg ni dh cantik dh table... tp 'Borang D' lak tertinggal kt ats...



hah, yg td tu Borang D ke Bahagian D sbnrnya?? table2 lain smer tulis Bahagian..




zaman skrg smer dh IC baru.. so, kasi panjang sket line tu eh.. lebar text pun takat separuh muka je nih.. title elok dh kt tgh2. adoyai....

camna aku x tensi??? nasib bukan aku yg kena isi borang tuh..





Apr 15, 2009

ironik

apa yg ironik nya?

A traffic jam when you're already late
A no-smoking sign on your cigarette break
It's like ten thousand spoons when all you need is a knife
It's meeting the man of my dreams
And then meeting his beautiful wife


Hmm.. how bout this?



Well life has a funny way of sneaking up on you
When you think everything's okay and everything's going right
And life has a funny way of helping you out when
You think everything's gone wrong and everything blows up
In your face

Apr 14, 2009

kempen sepanjang hayat


haritu kecoh pasal earth hour. dlm byk2 yg sokong, banyak gak yg komplen. persoalannya, apa inisiatif yg kita smer bleh buat utk terus hidup kat bumi yg makin tua ni? mmg laa.. sooner or later bumi pasti akan musnah. bila dtgnya kiamat. so, tayah laa buat apa2 utk 'selamatkan' bumi nih.. camtu? kita tau ke bila nk jadinya tu?

ada setengah2 org sokong/sambut bila ramai org buat. jd follower la kira. tp takat hari tu aje la.. lepas tu, haram... aku x ckp diri aku perfect & buat semua2 tu. kdg2 aku tido gak ngan lampu yg terpasang.. (nasib meks pakai lampu energy saver - tp itu bukan lesen utk membazir ya anaq2!)

bumi dah makin panas. ais kt kutub dh makin cair. lama2 x mustahil benua asia ni akan jd cam atlantis. sehari aje x cukup utk kita betulkan balik climate yg asik berubah2 ni.. rasanya, it wud take forever! tp at least we did something utk mengurangkan / melambatkan proses ni.. tgk aje laa cuaca skang.. dah bulan 4, tp cuaca still x menentu.

ada sorang akak opis aku g bukit tinggi, indonesia. dia cakap kat sana tengah panas! wat berat beg je bawak baju sejuk bebanyak.. aku tengok dunia ni macam dah terbalik180 degrees. tempat yg panas jadi sejuk.. yg sejuk jadi panas.

Tahukah Korang
La Nina sebenarnya memberi impak yg lebih hebat dr El Nino
Kalau nk bakar sampah pun, sket2 sudahla.. The best way is actually by decomposing the trash. Lama2 leh gak wat baja utk pokok bunga melur yg ditanam tepi kolam tu..

Kereta/motor/lori tu rajin2 la servis supaya asap ekjos yg keluar tu cantik sket kaler dia.. Ini hitam pekat mcm asap serombong kapal! Aku rasa kapal skang pun dah x camtu dah asap dia...

Tolongla.. Sayangi bumi kita. Educate the youngs. Continuosly. Bukan takat pada hari2 tertentu / untuk tempoh2 tertentu aje..

Iklan:
Aku paling pantang org yg buang sampah merata2 be it dari dalam keta, tepi koridor, even tepi tong sampah pun ada! aku rasa cam nak serkup je kepala dia ngan tong sampah tu.. benda punya besar kt situ pun x kan xnampak. buta kayu ke apa?

Apr 10, 2009

dalam jiwa ku rasa

guilty!

dlm tempoh kurang 1 jam, aku dh rasa bersalah 2 x kat 2 org. haihhh...

mangsa pertama: adrian, printer guy
arini kena submit magz utk htr printing. bila adrian smpi aku x setel burn cd lg.. so ckp kt dia, dia kena tggu dlm stgh jam.. lps 10 minit dia turun bwh. g lunch kot.. pc leh lak jd lembab ariniiii!! dgn slh setting nyer, kena convert pdf balik, burn cd lg, etc. smpi adrian dh naik ofis blk pun x setel2 lg.. rupanya dia bkn g mkn tp g another appointment yg x jd gak. nk g mkn blum rasa nk mkn lg. alahai sorry la adrian! dh dekat sejam dh nih.. so adrian ckp, dia nk g tmpt lain dulu, nnt dia dtg blk.. elok je dia kuar aku tgk pc, '5 minutes remaining..' =__='

anyways, 10 minutes later smer setel. 2 cd dpt burn & tested. aku pass kt coordinator & dia call adrian. mmt tu terpaksa u-turn balik sbb dia x brp jauh sgt dr area opis. dh laaa jln tu sll jem! ayark~!! kt luar mmg la dia senyum2.. "sokay.. sokay.." dlm ati sure dh menyumpah2 dah..

mangsa kedua: sean
sean bitau kt wili dia nk g klcc. klu nk dia tapaokan apa2 btau je nnt. so aku racun wili soh mkn seafood sandwich delifrance! lgpun sean g naik keta, so xde la troublesome sgt kan...

yeah rite!

wili call sean x angkat2. pastu dia call back. rupa2nya....

parking kt klcc tutup. (motif??) sean balik opis balik, simpan keta & jln kaki g klcc. masa tu dia baru smpi. alamak, siannya.. sure dia penat. tot tet tot tet, last2 kitorang order gak 2 seafood sandwich kat dia. (sian, tp order gak)

lps stgh jam.. dia blk. muka kepenatan, berpeluh2.. lps ltk mknn kt pantry, dia ckp, "enjoy ur lunch!" dgn nada yg sgt sarkastik! uikk?? pastu dia gelak.. fuh~ lega...

ms kt klcc, dia berjalan dr hujung ke hujung cr delifrance~ adoyai... asallaa xtepon kitorangggg... da la ulang alik byk kali, kena cr kedai, pastu tapao kan utk org. utk diri sniri x beli lak tu. "no appetite yet." huhu!! rasa bersalah lagiiii.. rasa cam nk byr lebih je utk service tax.. agak2 dia terasa dibuli x?? tp dia offer utk tapaokan....

tapi, dia ANAK BOS AKU!


bangga

hari jumaat = t-shirt day.
boring asik pakai suar itam, so pakai khakis je. t-shirt, harusla baju ELS merah-hitam tuu.. xkan nk pakai t-shirt gmbr classic 'ol cammie ngan lidah terjelir tu even itu mmg fav tee haku~

masuk2 opis, 2 org pakai mcm aku! baju ELS & suar khakis. nasib lelaki~ wili pakai ngan jeans, lg best! n dia pakai sneakers gak.


hehehe...

ptg aku & wili g beli kuih kt bwh.. konon nk belanja budak2 ni tea time la.. tapi hui lee yg bayar. hehe.. masa nk naik tangga kt food court tu, ternampak sorang wanita arab ni tgh nk bwk stroller anak dia turun tangga. how the hell??? mau tergolek budak tu keyh! dia ada anak lg sorang tp kecik sgt. dlm umo 3 thn kot.. so, wili tlg dia bwk turun stroller tu. tangga tu xla tinggi sgt.. dlm 6,7 ank tangga je kot.. but still, bleh jatuh gak. aku tgk pak gad yg gagah perkasa tu sket pun x tlg.. ehh ada tolong... tolong tengok!

setel je smer, aku ckp kt wili..
"waaa bila pakai bj els ni trus jd helpful ehh..."
"eyy m always helpful what..." ye la ye la... haha! untung els ada staff cam ni. x bikin malu kompeni~ bangga je rasa bila berjalan bergandingan berbaju serupa sambil membawa kuih berplastik2 disapa angin ptg yg bertiup sepoi.

otw blk opis, kitorang terpikir.. eh, cukup ke arr kuih2 ni? karipap 6 jer.. cucur udang pun 5 ketul jer.. cam x cukup jer.. isk, patah balik n g beli lg. karipap 3 & cucur udang lg 3.

ms kt gerai kuih, jumpa wanita arab tu ngan husband dia.. dia nk beli kuih gak.. tp abg gerai tu xberapa paham english. laki dia dok sebut "shrimp? shrimp?" abg tu dh tergaru2 kepala dah.. aku pun, btau.. shrimp tu udang.. oo dia nk cucur udang kot...

pastu bini nye plak ckp, "potatoes?" sian kt abg tu.. kitorang stay lama sket jd translator utk kuih2 melayu.. "this is chicken. this has beef. this potatoes only. n that sardines" sambil merujuk kepada pilihan karipap yg ada..


terpana

lps dh setel smer, kitorang pun balik opis ngan senang ati. n melantak kuih2 smpi terlupa nk offer kat bos! by the time teringat, karipap tinggal 3 ketul jer. cucur udang pun sket jer.. igt nk save laa utk bos. dan-dan tu jugak techies aku amik seketul lg karipap!

haih budak ni... pe lagi, xleh la nk save. sket sgt.. baik habiskan smer. lalu aku kami habiskan smer saki baki yg ada. bak kata m. nasir, 'tinggalkan 1 peluru" aku kami meninggalkan 1 karipap di atas meja pantry.. utk bekalan di waktu balik nnt kot2 lapar balik.....

Apr 8, 2009

pergi - go - जाना - 走

last week, g tgk Talentime. malas nk citer byk2 psl scene2 dia coz dunia Yasmin x sama cam dunia aku.. cuma yg plg2 aku suker is lagu yg hafiz (shafee naswip) nyanyi ms mlm Talentime tu. titled I Go. yes, aku menangis ms scene tu (tp cover baekkk punya) sbb:
  1. he juz lost his mom dat day
  2. dia pakai bj melayu putih & ketayap - baru lepas kebumi mak dia & knowing dat dia xde sapa2 kt dunia selain mak dia
  3. dia x tunjuk kesedihan dia mll airmata sebaliknya diinterpretasikan melalui lagu yg sgt syahdu pd cuping telinga aku
  4. dia peluk mak dia yg dh terbaring kat katil. both of them x tunjuk muka - aku rasa itu simbol kesedihan yg sgt dalam yg tak terluah
  5. mebe sbb tgk azean aku tingat kt mak aku
  6. hafiz's bestfriend KaHoe yg mula2 bermusuh ngan dia, join in n main Erhu
  7. the music is brilliant (to my ears)
shafee, u rocks! n this is not the 1st time u awe me okeh.. *sekeh2 pala sket

jom nangis. (cube korang sambil dgr tu hayati lirik dia & imagine apa yg hafiz ni lalui..)
Songs writtten by Pete Teo & Amran Omar. Beautiful!!

I Go - Pete Teo | Aizat



So long, fare thee well
The dancer and the dancing days have taken leave and fell
So turn down this bed of stone
Quench me with the deadly nightshade from the rose that you belong

The long December rain is falling now
Running down on streets to nowhere
Music is my life you're my sweetest nightingale
But I can't hear it here no more
And I go
I go

Hush now, don't shake or break
Words have fallen silent like soldiers to the grave
No matter what they do or say
Lay me on the sleepy meadow by the tracks upon your face

kat radio ada kuar version BM
Pergi - Aizat




sayu terpisah
hikayat indah kini hanya tinggal sejarah
berhembus angin rindu
begitu nyamannya terhidu wangian kasihmu
hujan lebat mencurah kini
bagaikan tiada henti
kaulah laguku kau irama terindah
tak lagi kudengari
kau pergi.. pergi..
sepi tanpa kata
terdiam dan kaku tak daya kau kulupa
apa pun kata mereka
biarkan kenangan berbunga di ranting usia

m SO gonna buy the OST nnt.. hehehe..

hujan yg turun bagaikan mutiara..

bila nk ckp psl hujan je mesti teringat lagu tu. asal x tingat psl 'pagi yg gelap, kini sudah terang..' ekk? haha! neways, bukan nk ckp psl band Hujan tuh oke.. (sori nanad) tp nk citer yg smlm aku lmbt g opis sbbnya nk tgk MHI smpi abis segmen.

best sgt ke MHI tu?

oh biasa2 aje, tp smlm AG interview 1 uncle nih psl cara pemanduan ketika hujan lebat, which i found very2 informative. uncle ni somebody la tp x igt lak dr mana tp dia mmg expert laa psl keta nih.

apa yg aku igt...
  1. 1st skali of coz la bila hujan kena lebih alert
  2. focus akan out 20%. so kalau driving dlm hujan kurangkan 20km dr current speed kita.
  3. bila hujan di siang hari, digalakkan pakai cermin mata hitam. yes! sunny itew harus dipakai ye anaq2.. kenapa?? sbb dia ala2 cermin yg di tinted gak la.. vision kita akn lebih clear bila cermin keta itu dibasahi manik2 hujan berwarna putih. x caya, sila demo sendiri.
  4. bila langgar lopak air, JANGAN BRAKE!! sbb bila break, tayar akn locked dan itu yg menyebabkan keta TERBABAS. so, the best way is LEPASKAN MINYAK n control stereng. tayah pk la psl drop gear ke ape ke. tade masa! gue lagi panik ketika ituhh!!
  5. jgn brake kat selekoh. ajegile!! patut b4 selekoh lg dh brake.. like 50-100m b4 selekoh tu. kat litar F1 tu pun ada signboard 200m b4 corner gitu.. ini uncle tu laa yg ckp.
  6. check bunga tayar camna cara dia buang air. bukan shi-shi / u'uk ehh... bunga tayar tu camna arah aliran keluar air dia.. org beli tayar kena tgk bunga dia.. make sure arah aliran nya ke luar.
  7. sediakan tuala & air dlm keta. bukan utk kesat peluh/jd minuman korang.. tp bila aircond x berfungsi, tuala tu bleh guna utk lap cermin yg dh berkabus tuh. n kdg2 korang lap2 tp x ilang2 kan? aa gunakan la air tuh...
  8. keta lowered mmg bagus tp kena tgk gak suspension tu & body ratio dgn enjin dia. ada stgh2 keta g lowered tp spring g potong, apa kes? pastu g ubah enjin pakai enjin yg x sepadan ngan body keta. keta ____ jer, tp enjin ______ (sila isi sniri utk elak bias)
  9. jgn pasang hazard light masa bergerak dlm hujan lebat. ni aku mmg sll jumpa. hazard light tu cuma bila korang berhenti aje. n takut keta2 lain konfius sbb taktau korang nk ke kiri ke ke kanan. ye laa dua2 menyala.. :D jgn hekkk. bahaya!
  10. klu hujan terlalu lebat smpi xnmpk jln, dinasihatkan berhenti tepi jalan.
  11. jgn follow kenderaan depan terlalu rapat takut xsempat brake. seelok2nya, korang leh nmpk tayar dia cecah jln.
  12. make sure wiper korang sentiasa dlm keadaan baik. kalau getah dh haus, cecepat g ganti. skang da musim ujan.
yg ni lak based from soalan drpd caller..

Situasi 1:
jln 2 lane sehala. lane kiri ada lopak air. mana lebih bahaya? memandu di sblh kanan tp tetibe keta sblh kiri jln & splash air kt keta smpi xnmpk apa2 atau redah je lopak air tu??
Solution:
tgk gak laa keta blkg tu.. klu lori besar & ada harapan kena splash & lane knn byk keta, tayah laa.. lg 1, dh kalau kt lane knn tu jgn la bwk slow bangett cam kure2.

Situasi 2:
suami saya rabun. pakai spek power 900. camne nk pakai spek itam? nnt x nmpk la diaaa..
Solution:
pakaila clip-on kat spek tuh.. kita cuma nk kasi gelap jer bukan nak bergaye...

hmm ni je laa yg aku igt. nk lebih info, sila laa google apa2 yg patut heh.. ;p

Apr 7, 2009

Hantu!!!

Sejak berbulan2 kitorang dok komplen kt building management psl asap rokok yg masuk dr pintu kecemasan opis ni.. Plg2 pun diorang ckp, akan check. Bila diorang g sniri kt tgga blkg tu, xde sapa pun kt situ yg merokok so xde bukti.

Yg plg menyakitkan hati, ada org komplen KITORANG yg merokok kt tangga tu. Wak lu! kdg2 siap dengar org menyanyi lg! so, tiap kali dgr bunyi2 pelik dr tangga kitorang ckp je,"Hantu Tangga dh dtg.."

Tgh hari semalam tetibe kitorang terdengar bunyi kucing mengiau. KUCING??!! yes, kucing. apekepelik kucing ni tetiba ada kt tgkt 12 bgnn opis nih? selama aku keje kt sini, xpernah pun aku nmpk kucing waima kat tepi jalan sekalipun.. nasib baik tgh ari. kalau maghrib2 mmg aku dh cabut lari! Hantu Kucing pulak kah??

Atas dasar penyebok prihatin, kitorang g la bukak pintu kecemasan kt tangga tu utk melihat rupa paras kucing tersebut. nk tau ape yg kitorang jumpa?? nindiaaaaaa...


nampak tak yg aku tanda ngan petir tu? siap ada ber kerusi & alas kotak bagai! hamboih.. seronook piknik nampak... ko xnampak sign NO SMOKING kt dinding tu? nak kena letak gmbr CCTV ke?? tau x asap tu akn masuk dlm opis aku & trap kt dlm sebab tingkap opis ni kecik2 & x banyak?? org lain pun merokok gak, tp derang turun bawah, samdol!



hamjadah betul... ko tengok.. siap ashtray besar bapak dia bwk. ini bukan HANTU.. ini HUNTA!!!

as for the cat's story.. terfikir gak, musim mengawan kah?? bergaduhkah? tp dengar bunyi sekor jek.. so pg td, kami bukak lg skali pintu tu.. and ini hasilnya!


video

igtkan hantu kucing rupanya mmg betul ada kucing kt situ dok ngiau2. bateri kamera aku kong (always like dat one...) so sempat rakam smpi sini je. lps tu kucing tu panjat tangga hitam tu n g kat tembok tinggi tu. xtau la apa yg jd lepas tu dia nk lompat ke bawah ke.. (12 tgkat beb!) atau lompat kt tmpt maintenance guy berjalan kt luar tuh.. atau saja lepak situ amik angin.

nk je aku tanya kat encik kuc ni.. gaya cam mencari sesuatu.. anak kah? member kah? pasangan kah? atau ko tersesat? atau ada manusia zalim g buang ko kt tgkt 12 nih?? cian hang no...

Apr 5, 2009

jam bumi

mebe dh agak terlambat utk aku komen psl earth hour. tp dulik ape aku!!



ada yg setuju. ada yg x. aku x faham tul. soh tutup lampu sejam pun ssh. konon ada hidden agenda la.. cam org bodoh la apelaa.. sapa soh ko dok dlm gelap mcm batu x buat apa2? sll time black out leh jer survive.. pk sniri laaa apa xtvt nk wat dlm gelap tu. ikut imaginasi sniri la kan.. nk tmbh populasi dunia ke.. main spirit of the coin dgn lilin ke.. suluh2 jiran blkg umh ke ape ke.. eh hello! ada org paksa ko ker?? xde kan.. so xperlu laaa nk hanjeng2kan orang kalo ko x setuju. xnak buat dah ar.. g la tambah bil letrik ko tuh.. ada sapa halang?? bangang. otak letak kt ______ (isi sendiri) mmg camtu la jd nya. *geleng2 kepala sambil tgn cekak pinggang.

apa aku buat pd hari tu? hoh, aku bgn dgn bdn berpeluh2, walau tido x pakai selimut, sakit perut + pinggang. best! mlm b4 tu aku demam. nasib baik bila dh dekat kol 9 a.m. reda sket smer2 tu. so, pegi capsquare! igt leh laa nk daftar walk of hope ker lawat gerai2 ke tp bila sampai alahai terawal sgt la plak.. gerai2 tu x siap setup pun lg. booth KLDW pun.. adalaaa dekat sejam kot tawaf capsquare b4 brunch kat Tappers Cafe. hmm ok gak mkn situ even mknn aku 'American Breakfast' lama bebeno nk smpi! jauh sgt ehh smpi kena g America sinun! mslh visa kot... tapiiiii meks suker ID dia. sungguh suci sbb meja,kusi smer putih!! haha!! i loike! tunggu rumah meks siap, akn meks wat ID camtu! *tetibe ada awan pop out dari kepala

setel bfast, jln2 kt gerai Earth Hour. tp booth daftar x bukak2 smpi kitorang nk blk. soheh laa xdpt join atau beli baju dia. so, sambar le sticker keta & t-shirt wwf ngan beg kain yg ok kt mata aku. then jln2 kt pertama & sogo while waiting for nanad sampai naik lrt. sambar purse plak.. then g alamanda mkn kt MFM. habis 100++. mknn byk giler siotttt!! sengkak perut aku! tp sup dia aku kureng sket laa.. mebe dh terbiasa ngan sup pizzahut kot. hoho!

mlm tu konon nk tgk kl bergelap secara berperingkat2. igt nk naik heli tp enjin breakdown lak.. (setan!) so g Lookout Point jer. dpt park tepi jln & panjat tangga naik atas. lenguh wey kaki!!! dh lama x hiking. aku mmg pancit bab2 camni. stamina mmg out!

smpi2 atas, view mmg marvellous. kalau dpt dinner kt situ sambil diiringi gesekan biola dgn lagu Anakku Sazali mmg best smbil tgk view 1 kl. mlgnya restoran tu restoran cina. huhu!! so, kitorang proceed to menara. mendaki lagi! tp xsmpi atas ar.. bwh top floor je. hehe.. itupun dh cukup baik view dia.

ngam2 kol 8.30 adik aku call. terus aku terlepas nk tgk klcc tutup lampu! hampeh!! sedar2 org dh jerit2 n klcc n menara kl dh pun gelap! tp xdelaa gelap gulita kl tu aku tgk.. trg jek.. lampu jln smer nyala! at least padam laa selang 1 lampu ke.. dim sket ker ape ker.. hrp2 thn dpn dbkl leh la wat smthg.. alaa kt hway Pedas tu lek jer jln xde lampu ok watttt.. and rakyat mesia gak eh.. nothing to lose lar.. kamon bebeh!

smpi2 bwh, jalan dah jem, babe..... nk lintas pun susah.. utk hala ke ampang, aku kena u-turn agak jauh gak la... n beratur dekat stgh jam kot b4 smpi kt traffic light bwh tu. ke sejam?? x kira lak. tp mmg traffic gile2 hanjeng nyer jam! sapa yg mendaki naik tu sure nyesal x sudah!! yg turun ok lg sbb mission completed dah.. (aku la!)

so, dr situ trus g federal utk htr nanad balik kelana jaya. smpi2 lrt stesen tgk2 keta dia mak oiii... ujung skali & terpencil sorang2 kt situ. nasib baik aku htr smpi situ. klu htr smpi stesen ampang park je, camno?? rupanya si nanad dok berdoa dlm ati supaya aku htr smpi KJ. hahahah!! dia bilang, dia dok berdebar takut aku htr smpi kl je. bila aku ckp,"camne ekk nk g federal?" trus dia 'fuhh!!! aminnnn!!' yelaa aku pun xkan la x pk bahaya dia blk naik lrt sorang2.. mmg dah niat nk htr smpi KJ pun.. untung sapa kwn ngan aku ni. klu aku tau katne umh dia, mmg aku htr smpi depan pintu! *mendabik dada sambil pejam mata. bibir tersenyum. tgn masih mencekak pinggang.

alamak, dh panjang la.. aku sniri penat nk baca.

p/s: terlupa lak nk citer b4 g bukit ampang kitorang g beli lilin & lighter as simbolik la konon.. brader 7E tu tanya nk lighter $1.20 ke $1.40 & nanad dgn pantas jwb..

singgit pat.


motiffff ko mintak lighter $1.40???

Apr 4, 2009

tukar nama

td dok dgr sayangku billie nyanyi lagu2 dr insomniac. teringat balik saat2 lama 'memadu kasih' tiap hari lps balik skolah dulu. without fail. rindu bangetttt!!

pastu teringat dulu kat LK board aku ada conteng 'mommy's little nightmare'. term tu ada dlm lirik lagu yg dia nyanyi td. trus terpikir nk tukar url blog ni. sebab...
1) mengingatkan aku kt sygku billie
2) i AM mummy's little nightmare! hahaha! byk kisah2 aku masa kecik-remaja yg bleh wat org tua tu pening kepala. nnt2 la aku share out.

so, i've changed my url to mummieslittlenightmare.blogspot.com. patut nk letak mommys tp x lepas lak kt blogspot nih.. so aku guna la mummies. hmm cam mumia lak, tp lantaklah!