Mar 15, 2010

Random Comments IV

Tangan aku dah tergaru-garu nak update. Tapi otak plak kembang kuncup fikirkan idea~ Hadoih.. Aku nak update malam ni jugak-jugak. *Sampai aku naik nyampah tengok tajuk yang sama aje kat blog aku.. Kalau aku postpone esok, alamatnya sampai ke sudah aku tak hapdet! Skang aku agak lemau nak update dari meja pejabat. Apesal tah~

1. Kadang-kadang bila nampak sesuatu yg rasa cam kurang betul, rasa cam nak tolong betulkan. Tapi, kalau ditegur kang dikatanya kita ni memandai2 atau berlagak. Tak ramai yang mampu men digest niat sebenar kita yang sekadar ingin membetulkan. Selalunya anggap kita sekadar nak menjatuhkan...

Contoh: banyak blog yang aku jumpa yang mana bahasa perantara yang dia gunakan adalah bahasa inggeris. Even x fully english, tapi bleh dikatakan 90% english. Aku respek the effort. Aku sendiri malas. Aku dah biasa tgk broken english esp yang 'made in china'. Tapi yang kat blog ni, hmm camne aku nk ckp eh.. Bukan nk kutuk tp mebe cara ejaan yang diubahsuai atau diorang mmg tau sebut tp xtau eja?? Cam past tense verb yang ditambah hyphen before 'ed'. "Happen-ed, Land-ed, Play-ed, etc" Nak je aku komen, takyah hyphen dek... Or, 'weak' tapi yg dimaksudkan adalah 'week'. 'Slide' utk 'slice'. 'Boots' utk 'booths'. Aku harap mereka tak dijadikan bahan ketawa org lain. Lg satu perkataan yang agak ramai tersilap guna is 'humanity' yang tertukar dengan 'humiliation'. Camne? Aku pun x kenal mereka, sekadar blog hopping. Aku pun bukan cekgu BI, nak menegur tu ada sikit goyang la jugak...

2. Sesetengah orang can be considered as lucky even while being a jerk. Cam, ada pasangan but still... pasang lain. Tak pernah ke diorang terfikir yang 'nikmat' tu cuma pinjaman? Bila dah kantoi, puas ke hati diorang tengok orang yg dia pernah syg dirobek hatinya? Kadang-kadang tu hidup2 kena tipu. Or worse, orang tu sedar dia sedang ditipu tapi tak mampu nak buat apa-apa. Mungkin aku bukan orang yg layak untuk jatuhkan 'hukum' or wateva. Aku cuma tulis apa yang aku rasa. Kalau ada yg salah, aku mintak maaf awal-awal. Kadang-kadang apa yang kita paling nak, itulah yang kita takkan dapat. Truth hurts. Ada yang ingat dengan sorok kebenaran boleh selamatkan diri even dalam masa yang sama memasang jerat untuk diri sendiri.

3. Skrin lappy wat hal plak tetibe... jerky2... Nak layan movie pun terbantut. Pala otak aku pun ter jerk2 dibuatnya. Habis dah idea. Takut makin panjang lak entry emo kang!

4 comments:

Siti Nornadiah said...

1. saya mmg grammar problem..:P

2. hahh nie mmg tak sedar diri, byg kan pasangan yang dia dpt tuh baik..

aku pon tak tau lah nk ckp camne..

3. haih gegeks lappy baru kottt!

iSpy said...

ntah salah aku yg mana ntah sampai things went wrong~

cikedidoo said...

tukar netbook la.. ringan dan bergaya! tp kena ringan2 kan tangan untuk hulur duit kt tokey kedai tu... :)

iSpy said...

cikedidoo:
ringan2kan la tangan derma kat poket saya.. leh? ;P